Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο ευρώ, σημειώνοντας: «Όσοι επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα σε ευρώ, σε 10 χρόνια από τώρα πάλι σε ευρώ θα είναι».
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη σταδιακή ανάκτηση εμπιστοσύνης προς τη χώρα. «Βιώνουμε ήδη αυτήν τη μεταστροφή. Στις διεθνείς μας επαφές. Στις επαφές με επενδυτές, όπως είχα την τύχη να διαπιστώσω την προηγούμενη εβδομάδα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο Νταβός. Όπως βιώσαμε με τον πρωθυπουργό χθες στο Κατάρ, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει. Πρέπει, βέβαια, τώρα να μετατρέψουμε τα λόγια σε επενδύσεις», ανέφερε.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μετασχηματίσουν τη χώρα σε «ασφαλές λιμάνι επενδύσεων», με σκοπό να δρομολογηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Όπως είπε, η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της προχωρώντας αποφασιστικά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην ψήφιση, στη Βουλή, κρίσιμων νομοσχεδίων όπως οι προαπαιτούμενες δράσεις για το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του 2013 και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μία επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας, αναφέροντας τις ονομαστικές μειώσεις (37%) στους μισθούς στο Δημόσιο Τομέα, την ανεργία στο 27% και το 57% για τους νέους, καθώς και τον έκτο χρόνο ύφεσης που διανύει η χώρα το 2013 και τη συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%.
Παρά την ύφεση πρωτοφανούς βάθους και διαρκείας, συνέχισε, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έγινε ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ ενώ η εικόνα της χώρας ως επιχειρηματικού προορισμού αλλάζει, κάτι το οποίο διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση, καθώς και το «Euro Plus Monitor» του 2012, που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε πέντε άξονες. Στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα έχει στόχο την ταχύτερη αδειοδότηση για μεγάλες επενδύσεις, και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Μετασχηματίζουμε την Ελλάδα από χώρα "red tape", που δημιουργούσε γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, σε χώρα "red carpet" - ασφαλές λιμάνι επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μείωση των δαπανών αντί αύξηση φόρων, στο νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό νόμο ενώ παράλληλα ξεμπλοκάρουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ήταν για χρόνια παγωμένα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς στο λιανεμπόριο, στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, στην εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην απελευθέρωση των μεταφορών και το νέο νόμο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και στην απελευθέρωση των περιορισμών για είσοδο στην αγορά (Business Friendly Greece). Όπως δήλωσε, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 128% το 2012 στην Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «καταλύτες ανάπτυξης» την προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων, το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, την επανέναρξη τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων που θα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας, τα περιφερειακά αεροδρόμια και άλλα μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως οι επεκτάσεις του μετρό, τα έργα στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και του Λαυρίου κ.λπ.
Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι με συστηματική δουλειά, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, η χώρα αφήνει πίσω της το Grexit ενώ κοιτώντας το «Grecovery», μπαίνει γοργά στον δρόμο της ανάπτυξης. Από επενδυτικής σκοπιάς αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι όποιες ευκαιρίες δεν θα υπάρχουν για πολύ.
Από την πλευρά τους, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Delhaize, Φιλίπ Ντεσάμπς και ο αντιπρόεδρος της Hewlett-Packard, Τόνι Πρόφετ, μίλησαν για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ντεσάμπς, από τον Όμιλο Delhaize, υπογράμμισε τη μεγέθυνση της επιχείρησης στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και εξέφρασε τη δέσμευση του ομίλου να συνεχίσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και στο μέλλον.
Ο κ. Πρόφετ, από την Hewlett-Packard, αναφέρθηκε στη συμφωνία της εταιρείας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για τη διακίνηση των προϊόντων της στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επένδυση θα είναι κερδοφόρα. «Πιστεύουμε στις αλλαγές, πιστεύουμε στις σοφές επενδύσεις που έγιναν στις υποδομές στην Ελλάδα», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr