Όταν στο τέλος του 2009 η Ελλάδα έμπαινε και επισήμως μέσα στο οδυνηρό σπιράλ της κρίσης, το πρώτο σημάδι ήταν οι τιμές των ομολόγων να καταποντιστούν και τα spreads να εκτοξευθούν. Σήμερα, τρία χρόνια μετά δηλαδή, τα ίδια σημάδια έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών, δείχνοντας το δρόμο ότι παρά τις εξαγγελίες και τις πολιτικές διαβεβαιώσεις, πράγματι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.
Η πτώση των τιμών οδηγεί άμεσα στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αυτή του ομολόγου λήξεως 2023 να βρίσκεται στο 10,3% και του 2042 στο 8,96%. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, που δεν διστάζουν να διατυπώσουν ακόμη και την αισιόδοξη άποψη ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μπορεί να μειωθεί στις 550 μονάδες βάσης (5,5 εκατοστιαίες μονάδες) μέχρι το τέλος του 2013. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ψυχολογικό όριο στο επιτόκιο που οδήγησε τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης στον μηχανισμό στήριξης ήταν το 7%.
Παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν απούσες από τη δευτερογενή αγορά, ξένοι παίκτες έχουν αρχίσει να βλέπουν με πολύ καλό μάτι τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η πραγματικότητα είναι ότι παρόλο που είναι πρόωρο να επικαλεστεί κανείς σταθεροποίηση της οικονομίας σε ένα τόσο ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων κάθε άλλο παρά μεμονωμένο συμβάν δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Στην αλλαγή του κλίματος φυσικά έχει βοηθήσει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 6 βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s, η επίτευξη των στόχων του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων και του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και το χαμηλότερο επίπεδο των δανειακών αναγκών τόσο της Ελλάδας (23% του ΑΕΠ της) όσο και της Ευρωζώνης συνολικά για το 2013, που επισημαίνεται και σε έκθεση της Fitch βελτιώνοντας το κλίμα συνολικά για τη ζώνη του ευρώ.
Τέλος, επισημαίνουν με νόημα ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα καταλήξουν σε μία συμφωνία, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, τότε στο τέλος του έτους τα spreads θα είναι πολύ μικρότερα από ότι είναι τώρα.
Νταλάρα: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2014-2015
Εν τω μεταξύ από το Νταβός της Ελβετίας, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2014-2015. Στο περιθώριο του οικονομικού φορουμ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr