Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες, καθώς θα γίνει για τελευταία φορά υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup , θα είναι και το κεντρικό θέμα της συνεδρίασής του. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποχωρεί ύστερα από 8 χρόνια θητείας (ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2005) και είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του Eurogroup.
Η τελευταία σύνοδος των υπουργών υπό τον κ. Γιουνκέρ θα εκλέξει με απλή πλειοψηφία τον διάδοχό του, ο οποίος μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να είναι ο Ολλανδός υπουργος Οικονομικών, Γερούν Ντίσελμπλουμ.
«Πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα θα είναι και η τυπική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 9,2 δισκ. Ευρώ προς την Ελλάδα. Από τα χρήματα αυτά, τα 7, 2 δισ. θα κατευθυνθούν προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα δύο δισ. στις ανάγκες του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το Euro Working Group έχει ήδη εισηγηθεί θετικά για την εκταμίευση μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων - προαπαιτούμενων, μεταξύ αυτού και του φορολογικού.
Πιέσεις στην Κύπρο για το ξέπλημα βρώμικου χρήματος
Παρά την εντύπωση που υπήρχε, τελικά το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι αμφίβολο, αν το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου θα συζητήθει στις 11 Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν ότι το κρίσιμο ζήτημα θα μείνει ως "προίκα" στην νέα κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις προεδρικές εκλογές. Οι σχετικές αποφάσεις τοποθετούνται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή θα βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων συναδέλφων του και θα υποστεί και αφόρητες πιέσεις κυρίως από πλευράς Γερμανίας, αναφορικά με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο και για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.
Το άλλο αδύνατο σημείο του κ. Σιαρλή είναι ότι προσέρχεται στην σημερινή σύνοδο με άδεια χέρια, αφού ο "μαγικός αριθμός" του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος δεν είναι ακόμη γνωστός.
Τέλος, στη σημερινή σύσκεψη ενδεχομένως προσδιορισθεί η χρονική περίοδος, πέραν της οποίας θα είναι εφικτή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του ESM.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr