Ήδη, οι τόνοι μεταξύ περιβαλλοντολόγων και μερίδας των ντόπιων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα, εξατίας του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί η Eldorado Gold Corporation που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, την επεξεργασία και παραγωγή του ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα. Ο καναδικός όμιλος εκτιμά ότι θα επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χαλκιδικής το ποσό των 235 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει απέναντι του κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής λόγω της βλάβης που αναμένεται να προκαλέσει στο περιβάλλον.
H εξόρυξη χρυσού ειναι ασήμαντη στην Ευρώπη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κοσμο. Ακόμα πιο ασήμαντη ήταν η παραγωγή στην Ελλάδα μέχρι πρότινος, αφού εξορύσσονταν μόνο περίπου μισός τόνος ετησίως. Σύμφωνα με τους αναλυτές εάν προχωρήσει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold) αυτό αλλάζει από το 2015 ριζικά και η Ελλάδα θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη. To μεγαλύτερο μέρος θα εξορύσσεται στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, αφού εκτιμάται ότι θα φτάσει η παραγωγή συνολικά στους 250 τόνους, ή περί τα 15 δισ. δολάρια.
Ανάμεσα στις επενδύσεις της Eldorado Gold περιλαμβάνονται περίπου 53 εκατ. ευρώ στην Ολυμπιάδα, 4 εκατ. ευρώ στο Στρατώνι, 100 εκατ. ευρω στις Σκουριές και 60,5 εκατ. ευρώ στο Πέραμα Έβρου. Ειδικά για τη Θράκη, η εταιρεία θα επενδύσει 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου σε διάστημα 18 μηνών, και 200 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του έργου σε διάστημα 8 ετών. Το έργο θα δημιουργήσει 370 θέσεις εργασίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του. Παράλληλα, η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.
Οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις από τις τοπικές επιτροπές κατοίκων έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται επικίνδυνα. «Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ' άπειρον» υποστήριξε ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική- αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική».
«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται» εξήγησε ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για τη χώρα θα είναι μηδενικό, καθώς τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».
Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων κατήγγειλαν επίσης ότι για την προβλεπόμενη εξόρυξη 380 εκατομμυρίων τόνων χρυσού και χαλκού σε 25 χρόνια, θα χρησιμοποιούνται 80 τόνοι κυάνιο τον χρόνο, ενώ υπογράμμισαν ότι η δραστηριότητα αυτή θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, την οικονομία και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα είναι τεράστιες. Ζήτησαν, επίσης, τη σταδιακή απεξάρτηση της περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, την αποκατάστασή της από τη μόλυνση προηγούμενων δραστηριοτήτων και τον αποχαρακτηρισμό της από μεταλλευτική περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr