Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Η άρση της πολιτικής ρευστότητας στα μέσα Ιουνίου και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, άμβλυναν την αβεβαιότητα στη χώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει θετικά την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία κλιμακώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, (-6,9%), έναντι -6,3% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και -4% την ίδια περίοδο του 2011 (-4,0%). Έτσι συνολικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2012 η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,6%, οριακά χα-μηλότερα από ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 (-6,8%).
Στα στοιχεία που προοινωνίζονται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ είναι τα εξής:
Φαίνονται πλέον προσεγγίσιμοι στόχοι όπως:
Φαίνεται επίσης να δρομολογούνται ενέργειες που θα κινητοποιήσουν σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα επανεκκινήσουν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως οι αυτοκινητόδρομοι.
Η άρση της πολιτικής ρευστότητας στα μέσα Ιουνίου και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, άμβλυναν την αβεβαιότητα στη χώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει θετικά την οικονομική δραστηριότητα.
Οι αιτίες για αυτό ήταν:
α) η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά μέτρα, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και συνεχίστηκαν μέχρι τα μέσα Νοέμβρη,
β) η ολοκλήρωση εφαρμογής των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του δεύτερου Μνημονίου,
γ) η ευρύτερη υιοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνονταν σε αυτό και
δ) η επιτάχυνση της ανόδου της ανεργίας.
Ως αποτέλεσμα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία κλιμακώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, (-6,9%), έναντι -6,3% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και -4% την ίδια περίοδο του 2011 (-4,0%). Έτσι συνολικά στο πρώτο εννεάμηνο του 2012 η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,6%, οριακά χα-μηλότερα από ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 (-6,8%).
Ως προς τις εξελίξεις στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, διατηρήθηκαν και, ως επί το πλείστον, ενισχύθηκαν οι τάσεις του προηγούμενου τριμήνου. Η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 8,9%, παρέμεινε ως ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας της ύφεσης, σημειώνοντας μάλιστα ευρύτερη πτώση από ότι στη συγκεκριμένη περίοδο του 2011 (-7,8%). Η εκ νέου κλιμάκωση στο τρίτο τρίμηνο της ήδη εκτεταμένης από την αρχή του 2012 μείωσης των επενδυτικών δαπανών, διαμόρφωσε την πτώση τους στο πρώτο εννιάμηνο του 2012 στο 30,3% (από 13,3% τον προηγούμενο χρόνο). Αντιθέτως, μικρότερη σε σχέση με το 2011 ήταν η περιστολή της δημόσιας κατανάλωσης φθάνοντας το 4,0% έναντι 6,8% ένα χρόνο νωρίτερα.
Αντίθετα, σε ότι αφορά στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας σημειώθηκαν εκ νέου σημαντικές θετικές εξελίξεις, καθώς το ισοζύγιό του ήταν για πρώτη φορά πλεονασματικό. Το γεγονός αυτό, όπως και ο περιορισμός του ελλείμματός του στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, κατά 73,4% σε εθνικολογιστικούς όρους (1,9% του ΑΕΠ ένατι 6,8% το 2011), οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των εισαγωγών (-17,4%). Στο πεδίο των εξαγωγών, καταγράφεται συρρίκνωση κατά 1,9%, όταν το 2011 ανέρχονταν κατά 2,0%.
Η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, σταθεροποιήθηκε στο τρίτο τρίμηνο περίπου στο επίπεδο του προηγούμενου. Η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι συνεχείς προσπάθειες αντιμετώπισής της, σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν επίσης δημοσιονομικά ζητήματα, έφεραν την παγκόσμια οικονομία σε στάση αναμονής απέναντι στις εξελίξεις στα συγκεκριμένα πεδία.
Οι πολιτικές διεργασίες στην Ευρωζώνη συναρτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Οι χώρες στις υπόλοιπες γεωγραφικές ζώνες του κόσμου συνέχισαν να δέχονται τις καθοδικές πιέσεις στην οικονομική τους δραστηριότητα από τις ήδη αυστηρές εφαρμοζόμενες δημοσιονομικές πολιτικές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μέσω της κάμψης της εξαγωγικής τους ζήτησης, αλλά και από την αβεβαιότητα που δημιούργησε η αναγγελία νέων περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών ακόμα και σε μεγαλύτερες χώρες όπως π,χ. η Γαλλία.
Οι επιδράσεις των παραπάνω προσδιοριστικών παραγόντων παρέμειναν ισχυρές μέχρι τα τέλη του 2012, καθώς, πρώτον, οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κορυφώθηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα οριστικοποιήθηκαν τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 στους κρατικούς προϋπολογισμούς χωρών της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, η προεκλογική αβεβαιότητα κλιμακώθηκε στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ και οι εκτεταμένες καταστρο-φές από τον τυφώνα Σάντυ επιβράδυναν την ανάπτυξή της. Η νέα κυβέρνηση έπρεπε παράλληλα να επιτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα συμφωνία για την κάλυψη του «δημοσιονομικού γκρεμού». Υπό αυτές τις συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το περασμένο έτος αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω: στο 3,1% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,3%), από 3,8% το 2011. Το 2013, θα είναι σε κάθε περίπτωση ένα έτος καμπής για την παγκόσμια οικονομία.
Στην Ευρωζώνη εκτιμάται στασιμότητα της οικονομίας (+0,1% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ η συμφωνία επί του «δημοσιονομικού γκρεμού» αίρει εν μέρει το δημοσιονομικό αδιέξοδο, ενώ η συνέχιση παρεμβάσεων ρευστότητας από τη FED και η αποκατάσταση των ζημιών του τυφώνα Σάντυ μάλλον θα επιταχύνουν ελαφρά την ανάπτυξή της.
Στον αντίποδα, η Ιαπωνία θα χάσει την αναπτυξιακή πνοή που της προσέδωσαν το 2012 τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού του Μαρτίου του 2011. Σε ότι αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι μεικτές επιδράσεις από την πορεία των αναπτυγ-μένων οικονομιών, θα σταθεροποιήσουν την ανάπτυξή τους στα περυσινά επίπεδα.
Ωστόσο, η άσκηση κυρίως επεκτατικών νομισματικών πολιτικών σε ορισμένες εξ’ αυτών θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση, υπεραντισταθμίζοντας πιθανή εξασθένιση των εξαγωγών. Συνισταμένη των παραπάνω τάσεων αποτελεί η πρόβλεψη για μικρή ισχυροποίηση της μεγέ-θυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 σε σύγκριση με το 2012, στο 3,3%, έναντι πάντως περισσότερο αισιόδοξης πρόβλεψης μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους (3,7%).
Ολόκληρη η έκθεση του ΙΟΒΕ, εδώ.