Ειδικότερα, στην σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγ. Μεϊμαράκης, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας κκ. Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης και Δ.Σταμάτης και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ.Τ. Μπαλτάκος εξετάσθηκαν διεξοδικά οι νομοθετικές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το ξεκλείδωμα των δόσεων και που αφορούν, στην τοποθέτηση γενικού γραμματέα, στην κατάθεση επτά νομοθετικών πράξεων που έχουν να κάνουν κυρίως με ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αποκλίσεων προϋπολογισμού.
Οι πράξεις αυτές αναμένονται να έλθουν προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αλλο ένα προαπαιτούμενο μέτρο, που δεν είναι άλλο από το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σαμαράς
''Δεν μας «παίρνει»'', τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη στην πλατεία Συντάγματος, ''να γίνει κάποιο λάθος, τυχαίο ή διαδικαστικό, ενώ έχουμε πάει τόσο καλά. Ενόψει της συνεδρίασης του ΔΝΤ και του Eurogroup'', συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ''θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις με πρώτες την αυριανή ψήφιση του φορολογικού και την επιλογή του νέου ειδικού γραμματέα εσόδων''.
Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοχάρης που αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση του γγ εσόδων θα έχει πενταετή θητεία και θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον υπουργό Οικονομικών, όπου θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι.
Eurogroup
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση του Ιανουαρίου ύψους 9,2 δισ.ευρώ θα τεθεί υπό την έγκριση του Eurogroup στις 21 του μηνός. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Euroworking group ενώ στις 16 του μηνός θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την εκταμίευση του 1,3 δισ. ευρώ που αποτελεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη δόση του δανείου και βρισκόταν σε άμεση συναρτηση με την επιτυχία του εγχειρήματος της επαναγοράς χρεόυς. Ειδικότερα, προκειμένου η Ελλάδα να εισπράξει μέχρι τον Μάρτιο τις τρεις δόσεις, συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα εξής:
- Δόση Ιανουαρίου: Κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και αλλαγές στις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης με βάση την πρόταση της ΡΑΕ.
- Δόση Φεβρουαρίου: Προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου με πλαφόν τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών τομέων.
- Δόση Μαρτίου: Να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα υπουργεία και τους φορείς, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων. Στον χώρο της υγείας να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές στα φάρμακα, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr