Σύσκεψη με τις διοικήσεις του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε σήμερα ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οπως είχε δηλώσει ο Γ. Βρούτσης την προηγούμενη εβδομάδα στη Real News "το 2013 για πρώτη φορά θα καταβληθεί επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για να αποκατασταθεί η ισονομία μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών".
Ήδη οι ενεργοί ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων καταβάλλουν επιπλέον 10 ευρώ το μήνα στις ασφαλιστικές τους εισφορές προκειμένου να πάρουν αυτό το επίδομα οι συνάδελφοί τους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κρίσης.
Όπως αναφέρει ο υπουργός στην εφημερίδα, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος οφείλεται στο ότι οι εισφορές που καταβλήθηκαν κάλυπταν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάρκεια λήψης του επιδόματος θα έχει άμεση συνάρτηση με το χρονικό διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Προς το παρόν εξετάζεται το κατώτατο βοήθημα να ξεκινά από τα 180 ή τα 200 ευρώ και θα φτάνει μέχρι 360 ευρώ το μήνα, ενώ θα καταβάλλεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται φτάνοντας κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.
Το ποσό θα δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διακόπτουν την δραστηριότητά τους λόγω κρίσης.
Στην ουρά για το επίδομα βρίσκονται ήδη χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο το 2013, ενώ χρήση του μέτρου αναμένεται να κάνουν περίπου 15.000 άνεργοι.
Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων είναι περιορισμένος, γιατί τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως και σε μεγάλη κλίμακα η καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές.
Ο ΟΑΕΕ, έχει εισπράξει σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού.
Επίσης, θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των εισφορών που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς για την υποστήριξη του επιδόματος καθώς και επιπλέον πόρων που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Η ρύθμιση θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων, που έχει ορισθεί για την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα συμπεριληφθεί σε «νομοσχέδιο σκούπα», που πρόκειται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται και άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μέτρα για τη θωράκιση και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr