Απ' ότι φαίνεται οι ξένες αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση στις προσπάθειές της για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά από μία 5ετία συνεχών υποβαθμίσεων, εθνικών ταπεινώσεων, οικονομικής δυσπραγίας και επιχειρηματίας αφαίμαξης, κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις της S&P και της ΕΚΤ είναι απλά η έμπρακτη απόδειξη, ότι το κλίμα στο εξωτερικό έχει αλλάξει και πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Η Unilever μεταφέρει την παραγωγή της στην Ελλάδα
Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς τι έχει συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες, θα διαπιστώσει ότι οι ξένοι επενδυτές κάνουν την επενεμφάνισή τους. Τον χορό άνοιξε η Unilever, που αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή της στην Ελλάδα, αρχικά για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις εξαγωγές προς τη δυτική Ευρώπη και τρίτες χώρες. Η Univlever θα στηριχθεί σε συνεργασίες που ήδη έχει ή θα συνάψει με ελληνικές εταιρείες και βιομηχανίες, οι οποίες θα παράγουν εκ μέρους της τα προϊόντα της.
Η επένδυση της Phillip Morris στον Ασπρόπυργο
Ακολούθησε η Philip Morris International, η οποία θα μεταφέρει παραγωγή προϊόντων καπνού από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης στο εργοστάσιο της θυγατρικής της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει την επιχείρηση.
Συμφωνία με Hewlett-Packard, Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τον Πειραιά και τη διανομή
Ένα μήνα νωρίτερα, ήρθε η συμφωνία της Hewlett-Packard με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά των προϊόντων της στις ευρωπαϊκές αγορές αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά. Αποφασίστηκε κατ' αρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά. Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις από την άποψη των διεθνών οίκων
H αποτίμηση της ευρωπαϊκής αγοράς δεν έχει επαρκώς αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει την πιθανότητα των απρόβλεπτων κινδύνων (tail risks), επισημαίνει η Nomura στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2013, ενώ τονίζει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά.
Αν και ο ιαπωνικός οίκος πιστεύει ότι το επίπεδο της απαισιοδοξίας που αποτιμάται σήμερα στην αγορά είναι υπερβολικό. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι φόβοι για άμεση έξοδό της από την ευρωζώνη έχουν μειωθεί, ωστόσο, εκτιμά ότι το ασταθές πολιτικό κλίμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση όπου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους αποτύχουν ή αν συνεχίσουν οι απώλειες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελούν σημαντικούς αποσταθεροποιητικούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί και να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση των σεναρίων του Grexit.
Εν τω μεταξύ, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα που δημιουργείτε, η απόφαση της S&P να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ήρθε ανέλπιστα. Πρώτον, γιατί αναβάθμισε τη χώρα κατά έξι βαθμίδες, ενώ όλοι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα "ανέβαζε" τη χώρα κατά τέσσερις βαθμίδες. Δεύτερον, πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, θεωρούν ότι η απόφαση του διεθνούς οίκου άργησε κατά λίγα 24ωρα.
Το σημαντικό όμως είναι ότι παρά τις επιφυλάξεις του, ο S&P θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί περαιτέρω, εάν η κυβέρνηση τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος, γεγονός που θα συμβάλει στη διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη και στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Του Νίκου Ιτσινέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr