Το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος των πελατών τους.
Το φακέλωμα θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάσει για να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία των ζευγαριών, προκειμένου να λαμβάνει ο κάθε σύζυγος το δικό του εκκαθαριστικό. Σε δεύτερη φάση το υπουργείο αναμένει από τράπεζες, χρηματιστήριο, ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία, ΔΕΚΟ ακόμη και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας να αποστείλουν όλα τα στοιχεία των συναλλαγών με τους πελάτες τους, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σχέδιο διασταυρώσεων των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ, κατόπιν απαίτησης της Task Force, προχωρά στο ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες, με τη δημιουργία μητρώου που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία και το «σπάσιμο κάθε απορρήτου» για τις καταθέσεις και την κίνηση των λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία σχετικού μητρώου όπου θα αναγράφονται ο αριθμός λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος αυτού και οι ημερομηνίες γέννησης των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων.
Επίσης, θα απαιτούνται τα ονόματα των νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι του λογαριασμού, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων καταθέτουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς ενώ το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από τον νόμο. Ομοίως, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές (ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου, ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού, ημερολογιακό έτος είσπραξης, ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου). Στην περίπτωση δε που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.
Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος (ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο υπόχρεου, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές). Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, φροντιστήρια, σχολές, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, ΙΙΕΚ, κ.λπ.).
Συνοπτικά, η άντληση των στοιχείων θα γίνεται από τις βασικές πηγές:
--Πρώην ΔΕΚΟ (εταιρίες ύδρευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ) και άλλους παρόχους για το ύψος της κατανάλωσης και της δαπάνης κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους.
--Ασφαλιστικά ταμεία (κύρια και επικουρικά) για το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές σε αυτά (είτε μέσω εργοδοσίας είτε άμεσα από τους ασφαλισμένους) καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές.
--Τράπεζες για τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και κάθε άλλο στοιχείο που θεωρείται αναγκαίο στις διαδικασίες «ελέγχου και διασταύρωσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr