Έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 25%, λόγω της ραγδαίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης των ανέργων που αγγίζουν πλέον το 26%.
Η εικόνα αυτή οδηγεί σταδιακά στο απόλυτο αδιέξοδο το μεγαλύτερο Ταμείο Υγείας της χώρας στο οποίο υπάγονται πλέον πάνω από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι χρηματοδοτική να διασφαλιστεί μέσα από περιορισμό της σπατάλης, αλλά και μια σταθερή ροή χρηματοδότησης, μέσω του προϋπολογισμού, κι όχι με επιβολή ειδικών τελών.
«Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα προέβη σε επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 100 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, για κάλυψη δαπανών του 2012. Παράλληλα, με τον αρμόδιο υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναζητούμε βέλτιστες και βιώσιμες λύσεις στον περιορισμό των δαπανών, με διατήρηση παράλληλα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο της ΕΣΔΥ, για τα Οικονομικά της Υγείας που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
«Ο τομέας της Υγείας είναι ενδεικτικός. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπατάλης, κακοδιαχείρισης, ανυπαρξίας δημόσιου ελέγχου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών υγείας και την παραγωγή συνεχών ελλειμμάτων στα νοσοκομεία και τους ασφαλιστικούς φορείς.
Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρησιμοποιούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, ενώ δεν καταγράφονταν οι συναλλαγές σε όλο το φάσμα του υγειονομικού τομέα.
Έχουμε από τις υψηλότερες δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, χωρίς να παρέχουμε αντίστοιχες υπηρεσίες. Κάτι που δείχνει ότι το σύστημα υγείας χρειαζόταν εξορθολογισμό σε όλα τα στάδιά του» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σημασία στην αξία της φαρμακευτικής περίθαλψης και όχι μόνο το κόστος
Ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD κ. Αντώνης Καρόκης στην ομιλία του τόνισε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, στο βωμό της ανάγκης για δραστικές περικοπές, γίνονται άστοχες επιλογές που, κυρίως, υποβαθμίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και υπονομεύουν συνολικά την προσπάθεια ¨συνολικού μαζέματος". ¨Στόχος της MSD είναι οι υπηρεσίες υγείας να έχουν υψηλό επίπεδο ποιότητας, κάτι που άλλωστε που είναι η κεντρική φιλοσοφία της εταιρίας. Έτσι μόνο διασφαλίζεται η δημόσια υγεία". Περιέγραψε μάλιστα το πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής υγείας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη: «Αξιολογεί την αξία της φαρμακευτικής περίθαλψης και όχι μόνο το κόστος, επιβραβεύει την ορθολογική διαχείριση και δεν επιμερίζει δυσανάλογα το βάρος της χρηματοδότησης, σέβεται τους εθνικούς στόχους για τη δαπάνη, οριοθετεί τη θέση της χώρας στο σύγχρονο υγειονομικό περιβάλλον και δεν διακινδυνεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αντίθετα επιζητά να προσκαλέσει και νέες.»
Πάντως η ανάγκη παρεμβάσεων στο σύστημα είναι επιτακτική. Ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά, το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.
«Όχι ειδικοί φόροι για τον ΕΟΠΠΥΥ»
Στο συνέδριο της ΕΣΔΥ για τα Οικονομικά της Υγείας, πάντως, η συζήτηση για την αναζήτηση πόρων για τα σύστημα υγείας ήταν κεντρική, με προτάσεις από ορισμένους για επιβολή ειδικών φόρων. Καταδείχτηκε, ωστόσο, ότι η διεθνής πρακτική επιβάλλει αναζήτηση χρηματοδότησης που δε θα διακρίνεται από μεταβλητότητα. Το παράδειγμα μάλιστα της Δανίας, η οποία κατήργησε τον ειδικό φόρο στη ζάχαρη είχε την τιμητική του.
Μάλιστα, ο Καθηγητής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης, αναφερόμενος σε προτάσεις για επιβολή ειδικών τελών σε καταναλωτικά προϊόντα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ τόνισε: «Η επιβολή ειδικών φόρων για την μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και κατ' επέκταση για την βελτίωση της υγείας των πολιτών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο, αμφιλεγόμενο και με αβέβαιο αποτέλεσμα εγχείρημα».
Όπως εξήγησε, οι ανθρώπινες συνήθειες επηρεάζονται από σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά, οικογενειακά και επαγγελματικά δεδομένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσίασε «ανάλογες αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι τα προσδοκώμενα έσοδα κατακρημνιστήκαν». Στον αντίποδα, μιλώντας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Α. Βοζίκης, υποστήριξε πως μια αύξηση της τάξεως των 2 ευρώ στα τσιγάρα θα απέφερε 1,2 δις ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα το χρόνο, ενώ θα μείωνε κατά 380 χιλιάδες τον αριθμό των καπνιστών και κατά 192 χιλιάδες τους ετήσιους θανάτους από το κάπνισμα.
Υπενθυμίζεται ότι με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της ΕΣΔΥ, προέκυψε ότι η επιβολή των 2 ευρώ στα τσιγάρα βρίσκει σύμφωνα τα 2/3 των καπνιστών, αρκεί τα χρήματα αυτά να αποδίδονται στις υπηρεσίες υγείας . Υπέρ της επιβολής «ειδικού φόρου» σε αλκοόλ, καπνό , αναψυκτικά και τρόφιμα με αλάτι και λιπαρά τάχθηκε και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης. Όπως υποστήριξε «Η 'ειδική' φορολογία σε προϊόντα με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση επιφέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως μείωση της ζήτησης».
Πάντως το σκεπτικό αυτών των προτάσεων δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών καθώς και οι ίδιοι οι ομιλητές τόνισαν, ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Για παράδειγμα, η επιβολή 2 ευρώ στον καπνό θα αυξήσει κατά 30% το λαθρεμπόριο τσιγάρων ενώ οι καπνιστές θα καταφύγουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο όπου οι τιμές των τσιγάρων δεν ξεπερνούν τα 60 λεπτά.
Επομένως η όποια φορολόγηση δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα, ειδικά όταν η επιβολή φόρων οδηγεί μαθηματικά σε αύξηση του λαθρεμπορίου. Την ίδια ώρα η πολιτεία, που αναζητά με συναντήσεις του Πρωθυπουργού επενδύσεις θα πρέπει να επιλέξει. Είτε έσοδα και αδράνεια στην απαγόρευση του καπνίσματος, είτε χαλαρότητα κι άρα εσωτερική αντίφαση στις πολιτικές που ακολουθεί….
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr