Η Ελλάδα αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,29 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να αποδεχθεί όλες τις προσφορές που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς του χρέους της. Αξιωματούχοι και αναλυτές αποκαλούν το πρόγραμμα επιτυχημένο, παρά το ότι δεν επετεύχθη απόλυτα ο αρχικός στόχος για τη μείωση του χρέους. Το EFSF θα χρηματοδοτούσε την επαναγορά με περίπου 10 δις ευρώ, ωστόσο, η Αθήνα αναγκάστηκε να προσφέρει τιμή υψηλότερη του αναμενόμενου. Τώρα χρειάζεται 11,29 δις ευρώ για να επαναγοράσει χρέος ύψους 31,9 δις ευρώ που της προσφέρθηκε. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να αποδεχθεί όλες τις προσφορές που έλαβε εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δις ευρώ. "Είναι καλό αποτέλεσμα, παρά το ότι θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση", είπε ο Θεόδωρος Κρίντας, επικεφαλής του wealth management στην Attica Bank. "Η ουσία είναι ότι μειώνει το χρέος". Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde εξέφρασε ήδη την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της επαναγοράς. "Δεν μπορώ παρά μόνο να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την επαναγορά χρέους", είπε αργά την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ελλάδα στους διεθνείς δανειστές. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η Lagarde αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη. Αν την θεωρήσουν επιτυχή, θα αποδεσμεύσουν την δόση ύψους 34,4 δις ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να στηρίξει τις τράπεζες και την οικονομία της.
Συμφωνία
"Πιστεύω ότι μάλλον θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων στην αυριανή συνεδρίαση", είπε η Jutta Urpilainen, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, μιας εκ των σκληρότερων επικριτών της Ελλάδας.
Πηγή της ευρωζώνης είπε αργά την Τρίτη ότι το πρόγραμμα υπολείπεται 450 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Ωστόσο, αναλυτές είπαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα δυσκολευτούν να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες την Πέμπτη. "Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχαν αμφιβολίες για το αν εντέλει θα κατάφεραν να το κάνουν (την επαναγορά). Δεν νομίζω ότι θα θέλει κανείς να δημιουργήσει προβλήματα, θα βρουν τρόπο να αποδεσμεύσουν την βοήθεια", είπε ο Sassan Ghahramani, διευθύνων σύμβουλος της SGH Marco Advisors στη Νέα Υόρκη. Η μέση τιμή που θα καταβάλει η Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 33,8% της ονομαστικής αξίας, είπε ο ΟΔΔΗΧ -- αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν συμφωνήθηκε η διαδικασία τον περασμένο μήνα. Οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν σχεδόν όλα τα ομόλογα που κατείχαν για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος και ενδέχεται να υποστούν ζημίες ύψους 2 δις ευρώ από την συμμετοχή τους σε αυτό, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, που επικαλέσθηκε τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών. Ο κ. Προβόπουλος δεν διευκρίνισε σε τι είδους απώλειες αναφερόταν, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να απορροφήσουν την επίπτωση της συμμετοχής μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr