Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχεδίασαν δέκα εναλλακτικά σενάρια τα οποία παρέδωσαν στον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο πρώτο σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας που διαμορφώνεται ως εξής:
1)0-25.000, συντελεστής 21%
2)25.000-48.000 συντελεστής 36%
3)Άνω των 48.000 συντελεστής 45%
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς διέψευσε χτες τη φημολογία περί φόρου 45% για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, συνοψίζοντας τη στρατηγική στο φορολογικό σε τέσσερις άξονες:
-Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
-Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
-Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
-Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.
Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά, το οικονομικό επιτελείο πιθανότατα θα καταλήξει στη διατήρηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των παιδιών που ισχύει σήμερα, και ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και καταλήγει σε 10.000 ευρώ για μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά, μέχρι και τη χορήγηση ειδικού βοηθήματος ακόμα και από το πρώτο παιδί.
Άγνωστο τέλος παραμένει το θέμα των εκπτώσεων, το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων. Η έκπτωση αυτή είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr