Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι μένει να δούμε αν η επαναγορά θα είναι επιτυχής. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση από την Αθήνα για να συμμετάσχουν, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός για το πώς πολλοί ξένοι επενδυτές θα το πράξουν.
«Εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με το πώς πολλοί επενδυτές θα συμμετέχουν στην επαναγορά σε αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Diego Iscaro οικονομολόγος της IHS Global Insight. «Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες από ό, τι αναμενόταν, αλλά οι αμφιβολίες μου είναι αν θα είναι αρκετά υψηλές ώστε να ενθαρρύνει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής», όπως πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν, ότι οι "17" ελπίζουν η Ελλάδα θα είναι σε θέση, να επαναγοράσει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ δικά της ομόλογα. Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, τη Δευτέρα φάνηκαν να χειροκροτούν τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση κάνει τους αναλυτές πιο επιφυλακτικούς. Χθες, η Citigroup και ο επικεφαλής του CitiFX Pro, Valentin Marinov, δήλωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πετύχει 50% συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή να αποσύρει 30 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους, με τη μέση τιμή εξαγοράς για όλες τις εκδόσεις να διαμορφώνεται κοντά στα 33 σεντς, τονίζοντας πως οι λεπτομέρειες της επαναγοράς είναι αντίστοιχες με τις προσδοκίες της επαναγοράς.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος παραμένει για το επίπεδο του «κουρέματος» του μακροπρόθεσμου χρέους, εκτός των 10ετών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές μπορεί να θεωρήσουν τους όρους λιγότερο γενναιόδωρους.
Reuters: Επαναγορά χρέους 31,5 δισεκ. ευρώ έναντι 8,7 δισεκ. ευρώ
Σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του Reuters, εάν η τιμή της επαναγοράς αφορά το το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, τότε ακόμη και μία συμμετοχή ύψους 50% θα ήταν αρκετή για να είναι το deal επιτυχές. Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δαπανήσει μόλις 8,7 δις. ευρώ για αν επαναγοράσει το χρέος, αξίας 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μακροχρόνια προβλήματα χρέους της Ελλάδας
Ακόμα και αν επαναγορά είναι επιτυχημένη, τα μακροχρόνια προβλήματα χρέους της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί πλήρως. Οι δανειστές της Ελλάδας, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ, θέλουν να μειώσουν το χρέος της χώρας - το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 191% το 2014 - έως 124% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020, αλλά υπάρχει ήδη έντονη φημολογία ότι κάποια διαγραφή των δανείων θα είναι αναγκαία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διαγραφής του ελληνικού χρέους, αλλά όχι πριν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έχει κάνει τον κύκλο του.
Γερμανία: Κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά το 2014/2015
Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει επιμείνει ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, θα ήταν παράνομη, αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει, επίσης, επισημάνει πρόσφατα ότι κάποιο είδος «κουρέματος» του χρέους που έχουν οι επίσημοι δανειστές, ενδέχεται να χρειαστεί τελικά.
Εάν η Ελλάδα φτάσει μία ημέρα να χειρίζεται τα έσοδά της χωρίς να αναλαμβάνει νέο χρέος, τότε θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση και να το αξιολογήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2014/2015, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Bild.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr