Σενάρια επί σεναρίων ακούγονται στην αγορά ως προς την τιμή που θα προτείνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες ομολογιούχους, τις τράπεζες και τα hedge funds στο πλαίσιο του προγράμματος της επαναγοράς.
Ήδη γίνεται λόγος για διπλή τιμή, μία για το εσωτερικό και μία για το εξωτερικό, προφανώς πιο ελκυστική, για να συμμετάσχουν περισσότερα hedge funds, κάτι όμως, που δεν θέλουν οι Έλληνες τραπεζίτες. Προς το παρόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα την τιμή που θα προσφέρει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, αλλά πιθανό να είναι διαφορετική για κάθε ομόλογο, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters. Ακούγεται λογικό να γίνει έτσι, με αυτόν τον τρόπο, είπε ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει διαφορετική τιμή για τα περίπου 20 ομόλογα που μπορεί να επαναγοραστούν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων που θα μπορούσαν δυνητικά να συμμετάσχουν στην επαναγορά κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ 25,15 σέντς στο ευρώ και 34,41 σεντς. Οι δανειστές της χώρας συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της 23 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ.
Τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι το πιθανότερο είναι να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, καθώς όλες τους αναμένουν τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίσής τους από την επόμενη δόση του δανείου της χώρας. «Εκτιμώ ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν. Μία αποτυχία του buy back θα ρίξει τις τιμές των (ελληνικών) ομολόγων τους στα τάρταρα».
Η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου 10 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο διάσωσης για αγορά χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 20 δισ. ευρώ. Ο αξιωματούχος είπε ότι εάν υπάρξει υπερβάλλουσα προσφορά από τους ιδιώτες πέραν των 10 δισ. ευρώ τότε δεν θα μπορέσει να την ικανοποιήσει. «Αυτό είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε».
Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς έως τις 13 Δεκεμβρίου προκειμένου να λάβει περισσότερα από 30 δισ.ευρώ από τη δόση του δανείου της. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να επαναγοράσει ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ, θα μειώσει το χρέος της κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.
Με αυτό τον τρόπο θα πετύχαινε σχεδόν τη μισή μείωση του χρέους που πρέπει να πετύχει η χώρα έως το συγκεκριμένο έτος, σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το υπόλοιπο μισό θα προέλθει από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και μια σειρά μέτρων για την μείωση του χρέους.
H ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως συμβούλους της για το πρόγραμμα επαναγοράς την Deutsche Bank και την Morgan Stanley.
Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, το Ταμείο θέτει την επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς ως προϋπόθεση, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 23 Νοεμβρίου οι τιμές των ομολόγων που τίθενται προς επαναγορά (ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ), κυμαίνονταν από 25,15 σεντς έως 34,41 σεντς και η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημερομηνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr