Είναι αυτονόητο, σύμφωνα με την αγορά, ότι η κίνηση αυτή υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές. Τα funds -συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ομόλογα της υπερχρεωμένης χώρας, στοιχηματίζοντας ορθώς ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Το Reuters επισημαίνει ότι μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από στοίχημα αυτό. Η είδηση όμως πως η Αθήνα επαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι μποναμάς για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα. "Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital.
"Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά". Ο κ. Ρίσβας κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς στο ευρώ. Τα απέκτησε σε τιμή 18-19 σεντς. Τα hedge funds -κεφάλαια που διακρίνονται από κρυψίνοια και στοιχηματίζουν στην άνοδο ή την πτώση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγορών- διαδραματίζουν συχνά αμφιλεγόμενο ρόλο στις αγορές κρατικών ομολόγων. Πολλά έχουν γίνει στόχος δριμείας κριτικής επειδή στοιχηματίζουν εναντίον ευρωπαϊκών χωρών σαν την Ελλάδα. Η τακτική τους αυτή ώθησε την Ευρώπη να απαγορεύσει τις "γυμνές" ανοικτές πωλήσεις ασφαλίστρων κινδύνου(CDS), ενός επενδυτικού προϊόντος που διασφαλίζει τους αγοραστές ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας του εκδότη. Για τα περισσότερα funds, τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Τα κέρδη που μπορούν όμως να αποκομίσουν από αυτά μπορεί να είναι μεγάλα.
Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και κεφάλαια υπό διαχείριση στα 9,3 δις δολάρια, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο. Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε ο Loeb στους επενδυτές σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters. Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς. Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Julian Adams είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηριζόντάς τα ως "καλή" επένδυση. Ο Adams δήλωσε ότι τα ομόλογα συνεχίζουν να είναι καλή επένδυση. "Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά σε μια πιο βιώσιμη βάση", υποστήριξε. "Επιπλέον, με όλη τη βοήθεια και τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να αρχίσει κάποια ανάπτυξη".
Ποιοί έχουν τα ομόλογα
Κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup αποτελεί η επαναγορά χρέους, όσο και αν στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών δεν διασαφηνίζεται επακριβώς το πως θα γίνει αυτή. Πάντως, μέσα από την επαναγορά (ουσιαστικώς πρόκειται για ένα νέο PSI) σχεδιάζεται η μείωση του χρέους κατά περίπου 17 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο με το μεγάλο hair cut των ομολόγων, στους ομολογιούχους δόθηκαν νέα ομόλογα αξίας 62 δισ. ευρώ, που λήγουν από το 2023 ως το 2042. Αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, ο ΟΔΔΗΧ να απευθύνει δημόσια πρόταση στους κατόχους των εν λόγω ομολόγων να επαναγοράσει τους συγκεκριμένους τίτλους, στην τιμή που αυτά είχαν στη δευτερογενή αγορά, την περασμένη Παρασκευή, και όχι πάνω από το 35% της αξίας τους. Στόχος είναι να επαναγοράσει τουλάχιστον το 50% αυτών των ομολόγων, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.
Τούτο σημαίνει ότι με ένα ποσό 10 δισ. ευρώ θα επαναγορασθούν ομολογα αξίας 30 δισ. με αποτέλεσμα τη διαγραφή χρέους ύψους 17 δισ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν και οι τόκοι που πρέπει να πληρωθούν.
Από το σύνολο των ομολόγων που προέκυψαν μετά το PSI, ονομαστικής αξίας 62 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 13-14 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν 10,7 δισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές εταιρείες 1,4 δισ. ευρώ και κάτω από 1 δισ. ευρώ, είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή στην Ελλάδα βρίσκεται ποσό ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών και hedge funds.
Η διαδικασία αυτή βεβαίως δεν αρέσει στις τράπεζες, καθώς θα στερηθούν ομόλογα που εγγράφουν στο ακέραιο στην καθαρή θέση τους στο 35% της αξίας τους, αντικαθιστώντας τα με έντοκα γραμμάτια ισόποσης αξίας. Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία της μεγάλης πίεσης που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη μεριά, το χρέος αναμένεται να μειωθεί και από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που χορηγούν στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, καθώς και του EFSF. Η μείωση του χρέους από τη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ ή 15% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση, αν η Ελλάδα επιτύχει πλεονάσματα, τότε η μείωση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερη. Πάντως κατ΄ αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο ορίζεται στο ύψος του euribor συν 0,5%, από euribor συν 1,5% σήμερα.
Τέλος, από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αναμένεται μείωση του χρέους κατά 10 δισ. ευρώ (5% επί του ΑΕΠ), ενώ με τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μείωση των προμηθειών του EFSF και η επιμήκυνση των δανείων, αναμένεται μείωση του χρέους κατά 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14 και κατά 3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-16.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr