Τα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI, είναι συνολικής αξίας 62 δισεκ. ευρώ και διαπραγματεύονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά στο επίπεδο των 26 σεντς ανά ευρώ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά το «κούρεμα» του Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 16 με 17 δισεκ. ευρώ του χρέους, ενώ τα στοιχεία της European Banking Authority και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν, ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος κατά 92%, στα 1,9 δισεκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές βρίσκονται με ομόλογα ύψους 1,41 δισεκ. ευρώ, ενώ τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης διαθέτουν ομόλογα 5,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 17 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα προ «κουρέματος» ομόλογα.
Εν τω μεταξύ, η αξία των νέων ελληνικών ομολόγων, που βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων ιδιωτών ομολογιούχων, εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των ομολόγων που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, Ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες και τράπεζες της Ευρωζώνης αγγίζει τα 26,5 δισεκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 35,5 δισεκ. ευρώ είναι στο χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων εκτος Ευρωζώνης και hedge funds.
Ωστόσο, τα σενάρια του κουρέματος και της επαναγοράς χρέους ζημιώνουν τους ιδιώτες ομολογιούχους και ιδιαίτερα τους μικροομολογιούχους, ενώ κερδισμένα θα βγουν τα hedge fund, που επένδυσαν στα νέα ελληνικά ομόλογα. Οι ομολογιούχοι είδαν ήδη μία φορά να μειώνεται η αξία των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους, από το πρώτο «κούρεμα», ενώ τα σενάρια για περαιτέρω απομείωση, οδήγησαν αυτά τα ομόλογα σε ακόμη χαμηλότερη αξία. Έτσι, στην περίπτωση νέου «κουρέματος» θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αξία των ομολόγων, που έχουν οι ιδιώτες στα χέρια τους, ενώ χαμηλότερη θα είναι και η τιμή (ακόμη και 35%) ενός ομολόγου στο σενάριο της επαναγοράς, προκειμένου να συμφέρει στο ελληνικό κράτος.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτικοί όμιλοι και hedge funds που αγόρασαν τα νέα ελληνικά ομόλογα, βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία, καθώς επαναγορά θα γίνει σε χαμηλότερη αξία. Αρχικά, αγόρασαν τα νέα ομόλογα μετά το κούρεμα με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 13 σεντς και 14,5 σεντς, ωστόσο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η αξία τους ακολούθησε ανοδική πορεία, ακόμη και 100%. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σειρές ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται πάνω από το 33% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι, μία ενδεχόμενη επαναγορά των ομολόγων με τιμή κάτω από το 35% της ονομαστικής τους αξίας, θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στα επενδυτικά σχήματα.
κερδοσκοπικά και επενδυτικά κεφάλαια, αποτιμόνταν στα 14,26 σεντς ανά ευρώ, ενώ ήταν ακόμη χαμηλότερα, κοντά στα 12,9, στα τέλη Μαΐου, οπότε και σοβούσε προεκλογικά πολιτική αβεβαιότητα. Από εκείνο το σημείο έως σήμερα τα κέρδη που έχουν καταγράψει, όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά, ξεπερνούν το 100%. Οι τιμές αυτές αφορούν σε 20 συνολικά ομόλογα, των οποίων οι λήξεις εκτείνονται από το 2023 έως το 2042. Οι υπεραξίες είναι πολύ μεγαλύτερες για το «κοντινό» ομόλογο και συγκεκριμένα αυτό που ωριμάζει το 2023. Εδώ το κέρδος για όποιον αγόρασε στα τέλη Μαΐου είναι της τάξης του 160%, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr