Σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια διεθνών ΜΜΕ, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει δεν είναι αρκετές ώστε να φτάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί από την τρόικα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι με αυτά τα δεδομένα επανέχρεται πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο κουρέματος του κρατικού τομέα (OSI).
Σύμφωνα με το έγγραφο, προτείνεται η παράταση της επίτευξης του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση του κάτω από το 120% του ΑΕΠ ως το 2022, χάρη στην εφαρμογή όλων των μέτρων που προτάθηκαν.
Το σχέδιο για επαναγορά χρέους στο 50% της ονομαστικής αξίας θα μειώσει το χρέος κατά 2,4% του ΑΕΠ ως το 2020, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters.
Αναγκαστικά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τα CAC’s έχουν αποκλειστεί, αναφέρει, ενώ η επαναγορά 10 δισ. ευρώ στο 30 – 35% της ονομαστικής αξίας δείχνει ένας «λογικός διάδρομος».
Η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης, θα μειώσει το χρέος κατά 1,4% του ΑΕΠ το 2020. Η μείωση του τόκου στις 25 μονάδες βάσης οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 5,1%, αναφέρει το έγγραφο.
Από την άλλη πλευρά το μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων στο EFSF για 10 χρόνια θα μειώσει το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ ως το 2022, αναφέρει το έγγραφο.
Η επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 4,6% του ΑΕΠ ως το 2020.
Το ΔΝΤ θα εξετάσει την πιθανότητα αλλαγής των επιτοκίων και των λήξεων στα δάνεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα, σημειώνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr