Η φορολογία επί των ακινήτων βρέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής σήμερα. Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο, πληροφορίες φέρουν την τελική απόφαση να «κλειδώνει» σε φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του ενός τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στην ατζέντα εισέρχεται δυναμικά και το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ αναφορικά με το σύστημα των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να επκεταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα.
Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Και ενώ η κυβέρνηση αναζητεί πόρους από τη διευθέτηση των φορολογικών ζητημάτων και για τα ακίνητα, το real-estate δέχεται συνεχώς το πλήγμα της κρίσης. Όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η αγορά ακινήτων, το τρίτο τρίμηνο του έτους, υποχώρησε αισθητά.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξετάζουν βασικά δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία προβλέπει αφορολόγητο όριο
για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και επιβολή του νέου φόρου κλιμακωτά πάνω από το ποσό αυτό, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επιβολή του φόρου, χωρίς αφορολόγητο.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7-9 φορολογικά κλιμάκια, έτσι ώστε να είναι πιο ήπια η επιβάρυνση για τις μικρές ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα οι συντελεστές από 3 που είναι σήμερα (1,3,6 τοις χιλίοις) ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10 ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλο βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.)
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στη φορολόγησή τους.
Πάντως, ο στόχος για εισπράξεις 3 δισ. ευρώ το χρόνο από τα ακίνητα δεν αλλάζει. Ωστόσο το ποσό αυτό, θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Ειδικά για το 2013, θα προστεθούν στα έσοδα και ποσά από τα ανείσπρακτα: ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, και Ειδικό Τέλος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι: η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr