Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα εμμέσως την Ευρωζώνη να αναλάβει δράση, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπός, το Ταμείο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.
"Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του", είπε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ σε δημοσιογράφους. "Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους".
Ερωτηθείς αν η παρατήρηση αυτή απευθύνεται στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο Μάρεϊ είπε ότι "μάλλον" αυτούς εννοεί. Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει τί είδους δράσεις θα χρειαστούν. Υπογράμμισε επίσης, ότι θέλει το χρέος της Ελλάδας να είναι στο 120% το 2020.
Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι το ΔΝΤ εξετάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, που έχει στη διάθεσή του και απέκτησε σε χαμηλές τιμές.
Sueddeutsche Zeitung: Μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, το δανεισμό της Ελλάδος με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα φέρεται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.
Μειωμένα ή μηδενικά επιτόκια για το δανεισμο της Ελλάδας φαίνεται ότι εξετάζει η Ευρωζώνη, εν όψει και του Eurogroup της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, στόχος είναι να δανείζεται η Αθήνα με μηδενικά επιτόκια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί νέο δάνειο.
Η Γερμανία εξετάζει διάφορα σενάρια, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφύγει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε στο Βερολίνο 17,5 δισεκ. ευρώ και φυσικά την έντονη αντίδραση των Γερμανών ψηφοφόρων.
Στην περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού μέσω EFSF είναι μηδενικά, τότε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν μόνα τους της διαφορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr