Πώς θα απελευθερωθεί η επόμενη δόση της Ελλάδας; Παρόλο που πέρασε η Ελλάδα από το Κοινοβούλιό της τον σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσής της, δεν θα δοθεί αμέσως, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα γίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο, μεταδίδει το BBC διαβεβαιώνοντας πάντως πως η δόση καθώς και η περαιτέρω χρηματοδότηση, λόγω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, θα δοθούν στην Ελλάδα γιατί πολύ απλά, δεν συμφέρει την Ευρώπη να κάνει το αντίθετο.
Όπως εξηγεί το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα να δώσουν στην Ελλάδα δύο περαιτέρω χρόνια - μέχρι το 2016 - για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος, που αποτελούν προϋπόθεση για τα δάνεια διάσωσης.
Το κλειδί για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης είναι να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος και πάλι βιώσιμο. Το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να «χτυπήσει» σχεδόν το 190% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Το Eurogroup θα συναντηθεί και πάλι στις 20 Νοεμβρίου για να συζητήσει την αποδέσμευση των κεφαλαίων.
Μόλις έχει επιτευχθεί συμφωνία, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν την αποδέσμευση των χρημάτων. Ενδεχομένως ίσως και να χρειαστούν εβδομάδες για να συμβεί αυτό.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω διάσωση, αλλά ήθελε μια διετή «ανάσα» για την κάλυψη των σκληρών στόχων του προϋπολογισμού που επισυνάπτονται στο σχέδιο διάσωσής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα έχει τώρα πάρει το επιπλέον χρονικό διάστημα, αλλά τα μεγάλα της προβλήματα παραμένουν και οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι νευρικές.
Αν οικονομία στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται σημαντικά, η χώρα μπορεί να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.
Αν η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι πλέον πρόθυμη να προσφέρει, τότε η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα ότι οι Έλληνες, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο την άνοδο της ανεργίας και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, να καταστήσουν αδύνατο για την κυβέρνηση να συνεχίσει με τα μέτρα λιτότητας.
Ο επιπλέον χρόνος που έχει δοθεί στην Ελλάδα σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Αθήνα, η οποία έχει υπολογιστεί στα 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία, η οποία είναι δύσπιστη όσον αφορά τα σχέδια διάσωσης.
Γιατί αυτό αποτελεί ζήτημα για την υπόλοιπη Ευρώπη; Το να προχωρήσουν τα πράγματα με την Ελλάδα, έχει τεράστια σημασία για την υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνει το BBC.
Εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τους πιστωτές της, ένα επικίνδυνο προηγούμενο θα έχει δημιουργηθεί για τις χώρες του ευρώ. Αυτό θα κάνει τους επενδυτές όλο και περισσότερο ανήσυχους για το ενδεχόμενο άλλων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία, ή εκείνων με αδύναμες οικονομίες, όπως η Ισπανία, να μην μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με την αποπληρωμή των χρεών τους. Εάν οι επενδυτές σταματήσουν να αγοράζουν ομόλογα που εκδίδονται από άλλες κυβερνήσεις, τότε οι κυβερνήσεις με τη σειρά τους, δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους πιστωτές τους - ένας δυνητικά καταστροφικός φαύλος κύκλος.
Για την καταπολέμηση αυτού του κινδύνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο τείχος ασφαλείας 700 δισ. ευρώ, για την προστασία της υπόλοιπης ευρωζώνης από μία πλήρη ελληνική χρεοκοπία. Αλλά το τείχος αυτό, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό.
Επίσης, αν οι τράπεζες που ήδη αγωνίζονται να βρουν κεφάλαια, αναγκαστούν να διαγράψουν χρήματα πέρα και πάνω από αυτό που έχουν συμφωνήσει ήδη, θα γίνουν ακόμα πιο αδύναμες, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες θα είναι τότε ακόμη πιο διστακτικές να δανείζουν η μία στην άλλη, πυροδοτώντας πιθανώς μια δεύτερη πιστωτική κρίση, όπου ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεσματικά στερεύει.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα οφείλει στις γαλλικές τράπεζες 38 δισ. ευρώ, στις γερμανικές τράπεζες 5,5 δισ. ευρώ, στις βρετανικές τράπεζες 8,2 δισ. ευρώ και στις τράπεζες των ΗΠΑ 3,5 δισ. ευρώ.
Αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, με τους αποταμιευτές και τους επενδυτές να βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες ευάλωτων οικονομιών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, και θα κινηθούν προς τις τράπεζες σε ασφαλέστερες οικονομίες, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις περισσότερες τράπεζες σε default των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Αυτά τα πιθανά σενάρια θα γίνουν ασύγκριτα χειρότερα αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναφέρει τη δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί εντυπωσιακά και γρήγορα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr