Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, θα πρέπει να συνοψίσουμε το πόσα έχουμε λάβει. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 148 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί μέχρι τώρα από τα δύο πακέτα που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκ των οποίων τα 90 δισ. ευρώ από την πρώτη σύμβαση αρχικού ύψους 110 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 58 δισ. ευρώ από τη δεύτερη σύμβαση συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Από το πρώτο πακέτο τα 10 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από το δεύτερο πακέτο έχουν εκταμιευθεί 30 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων κατά την εκτέλεση του PSI, ενώ ποσό 25 δισ. ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί ήδη ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την αγορά, η τακτική αυτή όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά απορρόφησε όλη τη ρευστότητα που υπήρχε στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα οι τάσεις ασφυξίας να αποτελούν τη μόνιμη απειλή για τη χρεοκοπία της χώρας μας και την έξοδο της από το ευρώ. Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης τέθηκε στην εκταμίευση τριών δόσεων μαζί ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία.
Μάλιστα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετά την ψήφιση των μέτρων την περασμένη Τετάρτη, ότι προσδοκά να εκταμιευτούν πάνω από 40 δισ. ευρώ, ήρθαν να επιβεβαιωθούν από τα γερμανικά δημοσιεύματα που θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει την προοπτική να δοθούν σε μία πληρωμή, οι τρεις δόσεις από το δάνειο στήριξης, που ξεπερνούν το ποσο των 44 δισ. ευρώ. Η δόση θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα.
Πέραν αυτού οι παρασκηνιακές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την καταβολή της τριπλής δόσης, που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild, επιβεβαιώθηκαν τόσο από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όσο και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη» ήταν η απάντηση του Ελληνα αξιωματούχου ο οποίος πρόσθεσε ότι «γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, και τίποτα δεν είναι δεδομένο».Πιο αποκαλυπτικός υπήρξε ωστόσο ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία συζητά την συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Δεν είναι κάτι που προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι απλώς η πραγματικότητα. Έχουμε τρεις δόσεις που έπρεπε να έχουν δοθεί (τέλη Ιουνίου, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου). Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από τη γερμανική πλευρά, αποτελεί μέρος των συζητήσεων και είναι κάτι για το οποίο συζήτησα με τον Γάλλο ομόλογό μου Πιερ Μοσχοβισί. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά ολοένα και πιο σημαντικό τον μηχανισμό ελέγχου», δήλωσε ωστόσο ο Γερμανός υπουργός, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του στο θέμα του μηχανισμού.
Φαίνεται επομένως ότι ξετυλίγεται μπροστά μας ένα νέο πακέτο λύσης, που θα περιλαμβάνει μία γερή τόνωση ρευστότητας με έναν μεγαλύτερο μηχανισμό ελέγχου των ελληνικών δημοσιονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr