Νέα αναβολή παίρνει η λύση για την ελληνική οικονομία και η εκταμίευση της δόσης, καθώς το σημερινό έκτακτο Eurogroup έληξε ατελόσφορο. ΔΝΤ και Γερμανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους, καθώς διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά το Eurogroup ενέκρινε την 2ετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής, ωστόσο οι τελικά αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν σε νέο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.
Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας, όπως αυτή παρουσιάζεται στην έκθεση της τρόικας, εξέφρασαν μετά τη λήξη του Eurogroup, οι κ.κ. Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ρεν. Ωστόσο, ανέφεραν ότι υπάρχει ένα ζήτημα και κάλεσαν την κυβέρνηση να εκπληρώσει κάποιες λίγες εναπομείνουσες προαπαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση.
Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, αποδέχεται τις σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και ότι "εγκρίνει τη 2ετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας".
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και το eurogroup αναγνωρίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πρόσθεσε επίσης, ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας". Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν πως μέχρι τις 20 Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. O ίδιος χαρακτήρισε κατάλληλους τους αναθεωρημένoυς δημοσιονομικoύς στόχους για την Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης - μέχρι το 2022 - του στόχου για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού στόχου για το 2020.
"Η μείωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (OSI) δεν συνιστά προτιμώμενη επιλογή", υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν υπήρχε συμφωνία και θα διερευνηθούν οι λύσεις τις επόμενες ημέρες. "Πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εργασία για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους" επεσήμανε η κ. Λαγκάρντ ενώ χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη η ψήφιση μέτρων και προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή". Σημείωσε επίσης, ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο . Είναι σαφές πως υπάρχει διάσταση απόψεων. Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν πολλές επιλογές για τη μείωση του ελληνικού χρέους, οι οποίες εξετάζονται".
Ρεν: "Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα που λήγουν στις 16/11"
Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε από τη πλευρά του ότι "τα λόγια στηρίχθηκαν με πράξεις από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι καιρός να απορρίψουμε ότι καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί. Αυτή η αποψη είναι λανθασμένη". Επιπλέον, ο κ. Ρεν ερωτώμενος για τα ομόλογα που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου, είπε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μετά τις εκλογές, έτσι θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. "Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα που λήγουν στις 16/11" υπογράμμισε ο κ. Ρεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr