Συγκεχυμένες είναι, εδώ και πολύ καιρό, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τον ακριβή χρόνο που θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, δήλωσε ότι θα λάβουμε τη δόση, αλλά δεν διευκρίνισε το πότε. Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, ψηφίζοντας τα μέτρα «η Ελλάδα την έκανε τη δουλειά της και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Η μπάλα είναι στους εταίρους».
Πολιτική συμφωνία
Ο κ. Καρβούνης εκτίμησε ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να προσβλέπει σε μία πολιτική συμφωνία. Όπως είπε «υπάρχουν πολλές χώρες και συμφέροντα αλλά ένας κοινός σκοπός, η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και να πάει μπροστά».
«Η Ελλάδα δικαιούται να πάρει αυτά που της έχουν υποσχεθεί» δήλωσε, τονίζοντας πως η χώρα μας δεν είναι απλός θεατής των εξελίξεων, αλλά μπορεί να παρέμβει καθώς έχει ένα ισχυρό χαρτί, την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι ενώ το σημερινό Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, ανέφεραν πως στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η δόση.
Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας. Άλλωστε τα μέτρα που εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, δεν συνιστούν εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ως το 2016.
Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και αύριο, Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν. Επίσης πρέπει να δοθεί έγκριση για κάλυψη των ομολόγων 5 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν την επόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου με νέα ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων. Επιπλέον το αίτημα λήψης και άλλων μέτρων που θα εισάγουν ρήτρες αυτόματης διόρθωσης ελλειμμάτων, ειδικού λογαριασμού για τη δόση και αδυναμίες παρέμβασης της Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις. Τέλος αναμένεται η επίσημη έγκριση της 2ετούς παράτασης του μνημονιακού στόχου για πλεόνασμα 4,5%.
Κοινοβούλια
Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και όταν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από 7 κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης. Θεωρείται έτσι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup, το πιο πιθανό μέσα στο Νοέμβριο.
Ωστόσο, ΔΝΤ και Γερμανία βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση όσον αφορά τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που γεννά η 2ετής παράταση. Την ώρα μάλιστα που το ύψος του χρηματοδοτικού κενού παραμένει ακόμη ασαφές. Μπορεί να ξεκινά από 13 -15 δισ. ευρώ, με βάσει κυβερνητικές εκτιμήσεις, ωστόσο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ύφεση, δεν διστάζουν να το τοποθετούν στα 25 δισ, ή ακόμη και στα 30- 40 δισ. ευρώ.
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο για το χρηματοδοτικό κενό της παράτασης του Μνημονίου απειλεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας, επαναφέροντας στο προσκήνιο νέα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Οι δανειστές της χώρας δεν μπορούν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για τον τρόπο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που πέφτουν καθημερινά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ μιλά ανοιχτά για μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες από την πλευρά τους αντιδρούν στο ενδεχόμενο να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στην Αθήνα. Προτάσεις όπως νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, με τους πιστωτές της χώρας ωστόσο να παραμένουν διχασμένοι.
Ημερομηνία
Και όλα αυτά, την ώρα που οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν κορυφωθεί και ενώ ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της τρόικας για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των δανειστών πιθανότατα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 16 ή 19 Νοεμβρίου. Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι η επόμενη καυτή πατάτα των πιστωτών της χώρας, για το οποίο εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, χωρίς ωστόσο ακόμη τίποτα να έχει οριστικοποιηθεί.
Πάντως, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η επίσημη γερμανική θέση την οποία και εξέφρασε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θέλει η δόση να καθυστερεί η δόση προς την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr