Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο του 2012 τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, προκύπτει ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε σε ποσοστό 80% αφού από 5,9 δισ. που ήταν πέρυσι μειώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Τον μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 41,7%.Στο δεκάμηνο επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.
«Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, όμως δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες και πάντως είναι ένα βήμα μπροστά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2013», είπε ο κ.Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι η κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας θα γίνει από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα.
Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει την 2η και την 3η δόση του προγράμματος, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.
Στα τραγικά λάθη της τελευταίας τριακονταετίας που βύθισαν τη χώρα στη βαθιά κρίση αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τραγικά λάθη, με αμείλικτες συνέπειες για τους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι άδεια ταμεία για τη διοίκηση και άδειες τσέπες για τους πολίτες και σε αυτή την πραγματικότητα τρία κόμματα αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τις συνθήκες αυτές. Η αναμέτρηση όμως πρέπει να γίνει με ρήξεις, χωρίς ψέματα και χωρίς προσκόμματα», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως στην Ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία, αλλά από ανάγκη. Και αυτή είναι μια θέση που υπονοεί ότι οι κρουνοί της χρηματοδότησης θα ανοίξουν για τη χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ζαριά».
Για τον τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες προχώρησε ένα νέο σύγχρονο, ευέλικτο οργανόγραμμα, ενεργοποιήθηκαν θεσμικά όργανα με στόχο να γίνονται περισσότερα με λιγότερους πόρους.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση του Λιμενικού με σκοπό την αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας αλλά και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούνται νέες υπηρεσίες μιας στάσης για τη νηολόγηση των πλοίων και λαμβάνονται μέτρα για την επιθετική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής πολιτικής και τη χάραξη θαλάσσιας στρατηγικής.
Τέλος για το θέμα της ναυτικής εργασίας, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται διορατική ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και γι΄ αυτό η πολιτική ηγεσία κάλεσε σε διάλογο την ΠΝΟ. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, το ηλεκτρονικό νηολόγιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr