Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας προσανατολίζονται στην τμηματική καταβολή της δόσης. Ο επικεφαλής του Euro-working Group, Τόμας Βάιζερ διαβεβαίωσε ότι η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά «στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη» για την Αθήνα. Ο κ. Βάιζερ επιβεβαίωσε και πάλι ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας και για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, με βάση τα λεγόμενα του προέδρου του Euro-working Group, θα δοθεί, αλλά με ...δόσεις « μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».
Γιάννης
Ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται να τηρεί τα υπεσχημένα και τις δεσμεύσεις της περνώντας σε ένα μόνο άρθρο τα χειρότερα μέτρα από την Μεταπολίτευση και μετά, η Ευρώπη χρονοτριβεί επικίνδυνα, με ορατό το ενδεχόμενο “ατυχήματος”. Στις 16 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στη λήξη του ομόλογο της ΕΚΤ, για το οποίο πηγές της Κομισιόν καθησυχάζουν και αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βρει τον τρόπο να το “πληρωθεί”. Επίσης, η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει τα περιθώρια του εσωτερικού δανεισμού και να στεγνώσει περαιτέρω τη ρευστότητα του ήδη ευάλωτου τραπεζικού συστήματος προβαίνοντας σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέχρι 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές θα έπρεπε ήδη το διάστημα που η Ελλάδα συζητούσε και σπαρασσόταν από τη διαδικασία εκπόνησης των μέτρων, να είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πειραματισμοί και οι πατέντες για την χρηματοδότηση της χώρας.
Έντοκα
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι, που εισηγούνται στον πρωθυπουργό δραστικότερες λύσεις. Όπως, το να κάνει διάγγελμα, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο 3 αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όπως έγινε γνωστό ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 4 εβδομάδων, ύψους 2,125 δισ. ευρώ και 3μηνης διάρκειας 1 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά θα αντλήσει 3,25 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η σχετική ρευστότητα στη χώρα μέχρι να έρθουν τα λεφτά της δόσης.
Ένα ακόμα Eurogroup
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές είναι να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα Eurogroup προς το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις εκταμίευσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται χρόνος για να αποφασιστεί το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αλλά και το πως μπορεί να καταστεί βιώσιμο. Η έκθεση της τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και να μεταφραστεί στη συνέχεια σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Που σημαίνει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει μέχρι τη Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Κι ενώ όλα αυτά μοιάζουν με προφάσεις μέχρι να τα βρουν Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του χρέους, ο κ. Ι. Στουρνάρας εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα την πάρει και πως δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία. Είπε ακόμα ότι, «η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, κι εγώ κάνω αυτό που πρέπει να κάνω», ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την περίπτωση η χώρα να λάβει τμηματικά τη δόση. Αναγνώρισε ότι υπάρχει «ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους», αλλά διευκρίνησε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς». Ερωτώμενος, για το Eurogroup υπογράμμισε ότι «τη Δευτέρα περιμένου μία πολιτική δήλωση».
Καμία απόφαση
Σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει ότι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να λάβουν τη Δευτέρα την απόφαση για εκχώρηση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο, δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή.
"Υπάρχει πιθανότητα οριστικής απόφασης την Δευτέρα; Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών για την οριστικοποίηση του ζητήματος", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι οι υπουργοί γνωρίζουν πόσο ανάγκη έχει η χώρα τα χρήματα ενόψει της λήξης ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου και θα το λάβουν αυτό υπόψη τους στις συνομιλίες. Ωστόσο, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη έτοιμη και είναι απαραίτητη για να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.
Επιμήκυνση
Tην ίδια ώρα, όλες οι εκτιμήσεις της τρόικας για την Ελλάδα βασίζονται στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν δύο ακόμη έτη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη απόφαση, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή.
"Δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμη, αλλά έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η τρόικα βασίζει όλες τις εκθέσεις και δημοσιονομικές μελέτες της στο ότι η χώρα θα χρειαστεί άλλα δύο έτη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ", είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα της επέτρεπε να σταθεροποιήσει το χρέος της το 2014. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία ενδέχεται να μεταφερθεί για το 2016.
Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι ο επιπλέον χρόνος απαιτεί νέα χρηματοδότηση από την ευρωζώνη, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία. Άλλοι αξιωματούχοι νωρίτερα υπολόγισαν τις ανάγκες χρηματοδότησης στα 30 δις ευρώ.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ακόμη ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να αποφασίσουν να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου τη Δευτέρα, απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει οποιαδήποτε τύπου χρεοκοπία της Ελλάδας στις 16 Νοεμβρίου, που λήγουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr