Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε ελαφρώς στις 75,8 μονάδες, από 76,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, αντισταθμίζεται από την έντονη μείωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλον έναν μήνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
Η μεταστροφή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα προς το ευμενέστερο επηρέασε κυρίως τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τροφοδότησε κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Οι εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη χώρα (πολιτική, νομισματική, χρηματοδοτική, στρατηγική κατεύθυνση κτλ) και υπό αυτή την έννοια η πορεία του δείκτη τον Νοέμβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.
- στις Υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται: οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και πολύ περισσότερο οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν περαιτέρω πτώση.
- στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ελαφρώς κλιμακώνονται.
- στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα εξομαλύνονται αισθητά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος, η επιδείνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας είναι οριακή.
Συνεχίζει να επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται για 8ο συνεχή μήνα φθάνοντας στις 84,5 μονάδες, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και βέβαια σε μεγάλη απόσταση από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Αμετάβλητος παραμένει στις 86,2 μονάδες ο δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος επίσης όμως βρίσκεται σε πτωτική τάση. Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση σε Βιομηχανία και Κατασκευές υπεραντισταθμίζει την άνοδο των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, με τους σχετικούς δείκτες σε Υπηρεσίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη να διατηρούνται στα ίδια επίπεδα. Στην ΕΕ, η πτώση του δείκτη κλίματος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, αντισταθμίστηκε από την άνοδο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει αμετάβλητη. Αναλυτικότερα:
Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης κλίματος συνεχίζει την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, χάνοντας 1,2 και 2,1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται κατά 0,7 μονάδες στην ΕΕ και παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ στο Λιανικό Εμπόριο, ο αντίστοιχος δείκτης βελτιώνεται σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη (κατά +2,4 και +1,1 μονάδες αντίστοιχα). Αντίθετα, στις Κατασκευές σημειώνεται πτώση στο κλίμα και στις δύο ζώνες (-2,6 στην ΕΕ και -1,2 στην Ευρωζώνη). Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, αφού οι λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις των ευρωπαίων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας αντισταθμίζονται από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
Λιανικό εμπόριο: Στο χαµηλότερο φετινό επίπεδο οι προσδοκίες, απογοητευτικές πωλήσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στο Λιανικό Εµπόριο κινείται και αυτόν τον µήνα καθοδικά, στη χαµηλότερη φετινή του επίδοση, στις 51,1 µονάδες (από 58,4 µονάδες), κατώτερη και έναντι της αντίστοιχης περσινής (62,8 µονάδες). Από τις κύριες µεταβλητές του συνολικού δείκτη, είναι η επιδείνωση των τρεχουσών πωλήσεων, αλλά και των προβλεπόµενων πωλήσεων που συντηρούν την πτωτική πορεία του και τον Οκτώβριο. Αναλυτικότερα, οι αρνητικές εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται περαιτέρω, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στη χειρότερη φετινή επίδοση, στις -74 µονάδες (από -65), καθώς πάνω από 80% των επιχειρήσεων αναφέρει µειωµένες πωλήσεις (από 74%) και µόλις το 8% δηλώνει το αντίθετο. Στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα, το σχετικό ισοζύγιο παραµένει αρνητικό, αν και κερδίζει 5 µονάδες, κινούµενο στις -5, υποδηλώνοντας για άλλη µια φορά πολύ χαµηλά για την εποχή αποθέµατα, κυρίως επειδή αυτά δεν ανανεώνονται και όχι επειδή εξαντλούνται στις πωλήσεις. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόµενο τρίµηνο βαίνουν επίσης δυσµενέστερες, µε το σχετικό
δείκτη να καταγράφει απώλειες 10 µονάδων και να διαµορφώνεται στις -63 µονάδες, σε µια από τις ιστορικά χαµηλότερες επιδόσεις του. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο αρνητικός δείκτης στις παραγγελίες προς προµηθευτές παραµένει επίσης σε πολύ χαµηλά επίπεδα, στις -54 µονάδες, ενώ ως προς τις εξελίξεις της απασχόλησης του τοµέα, περιορίζεται στο 37% (από 49%) το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν µείωση των θέσεων εργασίας, όταν όµως σταθερά καµία επιχείρηση από τις αρχές του έτους δεν αναµένει άνοδο. Τέλος, ως προς τις τιµές, ο σχετικός αποπληθωριστικός δείκτης συγκρατείται στις -20 µονάδες (από -29), µε το ¼ των επιχειρήσεων (από 34%) να αναµένει νέα µείωση τιµών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr