Σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ φέρνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να εξυγιάνει το συντομότερο δυνατό τις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση τους και να αντισταθμιστεί το βάρος που μεταφέρουν στα δημοσιονομικά της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση προωθεί την δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, μέσω της περικοπής του μισθολογικού κόστους, της αναδιάρθρωσης των δομών και της συγχώνευσης τμημάτων. Την ίδια ώρα, στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να μειώσουν τις ζημίες το 2012 κατά 31% και κατά 58% το 2013, ώστε να σημειώσουν πλεόνασμα 261 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης εκμετάλλευσης (χωρίς ιδιοπαραγωγή) κατά 22,2% ή 218,8 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται το 2013 σε 765,9 εκατ. ευρώ έναντι 984,8 εκατ. ευρώ το 2012, και και μείωση των επιχορηγήσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 8,04% ή 50,5 εκατ. ευρώ το 2013, οι οποίες εκτιμώνται σε 577,9 εκατ. ευρώ έναντι 628,4 εκατ. ευρώ το 2012.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα ανοίξουν το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στην οικονομία. Η αρχική εισροή ξένων κεφαλαίων, λόγω των ιδιωτικοποιήσεων, είναι δυνατόν να δημιουργήσει δευτερογενείς εισροές, ενώ θα υπάρξουν και παρεπόμενα οφέλη για άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους της οικονομίας. Αντίστοιχα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθεί και η κατάργηση των φορέων των οποίων η αποστολή και ο ρόλος μπορεί πλέον να ασκηθεί συνεκτικότερα από κάποια υφιστάμενη δομή. Ετσι, αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων που κρίνεται ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, θα μεταφερθούν σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Επιπλέον, θα συγχωνευθούν οργανισμοί του δημόσιου τομέα και να τεθούν σε εκκαθάριση ανώνυμες εταιρείες, προς επίτευξη του στόχου της ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μέσω των σαρωτικών αλλαγών, στοχεύει στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω της ελαχιστοποίησης της ανάγκης για αύξηση των τιμολογίων των φορέων καθώς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, μέσω της προσπάθειας ελαχιστοποίησης των ολιγοπωλιακών φαινομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr