"Καραβιές" εντολών πώλησης τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό υπάρχουν για το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα. Η τάση άλλαξε εντελώς ξαφνικά, αφού η επιβεβαίωση του φόβου για πολιτική αστάθεια στη χώρα τη στιγμή που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προς το παρόν επιβεβαιώνεται. Έλληνες αναλυτές επισημαίνουν ότι ο παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει την αγορά αρκετά χαμηλότερα και προς τις επόμενες στηρίξεις είναι η πιθανή αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή κ. Ν. Χριστοδούλου σχολιάζει πως, «παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ψήφιση των μέτρων που δημιουργούνται από δημόσιες αντιπαραθέσεις των αρχηγών. Επομένως, μέχρι την ψήφιση των μέτρων η αγορά θα έχει το βλέμμα της στραμμένο στο πολιτικό σκηνικό. Παρόλο που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της επιμήκυνσης έχει κλείσει δεν θα έχουμε οριστικές αποφάσεις πριν από την ψήφιση των μέτρων ούτε γι' αυτό το θέμα ούτε για το θέμα της τμηματικής ή ολόκληρης καταβολής των 31,5 δις ευρώ. Επομένως, είναι φανερό ότι ο Νοέμβριος αποκτά εξαιρετική σημασία, αφού εκτός των άλλων σε 6 ημέρες διεξάγονται οι αμερικάνικες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να κρίνει πολλά και για τη στάση του ΔΝΤ σε σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα. Ο Οκτώβριος φαίνεται να κλείνει με κέρδη πάνω από 10% , ανοδικά για 3ο συνεχόμενο μήνα κάτι που είχε να συμβεί από το 2009».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για ολοφάνερη μείωση του ρίσκου σε αυτή τη συγκυρία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ένας από τους λόγους της πτώσης, αναφέρει ο αναλυτής, είναι ότι σπάνε margin calls, για να μην «κοκκινήσουν» οι κωδικοί και κατ' επέκταση οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Η Bank of America/Merrill Lynch αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε report της ότι, κάθε μέρος του προγράμματος προσαρμογής έχει απογοητεύσει. Ανάπτυξη, ανεργία και μείωση του χρέους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ήδη προχθές ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι το χρέος θα φτάσει στο 189% του ΑΕΠ το 2013, και όχι 179% όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι υπεραισιόδοξοι έως μη ρεαλιστικοί, ενώ την ίδια ώρα ούτε και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρά. Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι η Γερμανία κρατάει την Ελλάδα με νύχια και με δόντια μέχρι τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr