Ανέφερε ότι η οικονομική τους πρόταση αποτελείται από δύο μέρη, το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα πηγαίνει στο κράτος, που συνήθως κυμαίνεται σε ψηλά ποσοστά, προσεγγίζει ενδεχομένως και το 70%, και από τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων. Διευκρίνισε πως με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια για εξόρυξη θα καταβάλλουν «signature bonus», μπόνους υπογραφών. Το bonus αυτό, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, θα ανέρχεται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε, αυτό το ποσό, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2013 και αναμένεται να διοχετευτεί για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης με στόχο να αναζωογονηθεί η οικονομία του τόπου και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ο κ.Συλικιώτης ανέφερε ότι εντός του 2013 θα υπάρξουν περαιτέρω έσοδα για το κράτος καθώς, όπως τόνισε, θα συνεχιστεί η αξιολόγηση για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ.«Θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με εταιρείες διεθνούς εμβέλειας με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία ασφαλώς θα εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου».
Το Υπουργικό αποφάσισε χθες την καταρχήν αδειοδότηση τεσσάρων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, των 2, 3, 9 και 11.Διαπραγματεύσεις, όπως είπε, για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI και Κogas για τα τεμάχια 2 και 3, Total, Novatec και GPΒ Global Resources για το τεμάχιο 9 και με την εταιρεία Total για το τεμάχιο 11.Η αδειοδότηση προκύπτει μετά τις επίσημες επισκέψεις του προέδρου της Δημοκρατίας μόλις την περασμένη βδομάδα σε Ιταλία και Γαλλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr