Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ, μόνο στο τεμάχιο 12 τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.
Η συνολική αξία του τεμαχίου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε 2,01 τρισ.ευρώ το δε καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη.
Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνον το φυσικό αέριο.
Ο ίδιος διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο. «Θα γίνει» πρόσθεσε «γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει».
Η πιθανότητα deal με τη Ρωσία
Στο παρασκήνιο αυτών των εξελίξεων, δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, αναφέρουν ότι η Ρωσία προσεγγίζει την κυβέρνηση Χριστόφια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αεριού της χώρας, με «αντάλλαγμα» την παραχώρηση δανείου για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.
Το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», έθεσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Μόσχα με τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γεμελιάνοφ είπε στον κ. Λιλλήκα: «θα θέλαμε να δούμε μιαν αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας».
Ο Ρώσος βουλευτής εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι.
«Θα συμβάλουμε, ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρησή του, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr