Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα της Ελλάδας θα συνεχίστουν όλο το φθινόπωρο μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα,
προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποχρεώνονται να λάβουν "πολιτικά μη δημοφιλείς" αποφάσεις.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα επιπλέον κεφάλαια σημαίνουν ότι το χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, πολύ υψηλότερα από το στόχο του 120% που είχε τεθεί μετά από τη συμφωνία για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας τον Φεβρουάριο.
Εξαιτίας αυτού, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την ΕΚΤ να διαγράψουν μέρος των κεφαλαίων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, μια επιλογή που παραμένει «μη αποδεκτή» για τις περισσότερες κυβερνήσεις, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Στη συνάντηση της Πέμπτης, παρουσιάστηκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχος των 17 χωρών της ευρωζώνης, τα στοιχεία από τα ευρήματα της τρόικας. Η συνάντηση ήταν η πρώτη σε διάστημα αρκετών μηνών κατα την οποία διεξήχθησαν λεπτομερείς συζητήσεις για το πώς θα επανέλθει το πρόγραμμα της Ελλάδας ξανά εντός τροχιάς.
Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις προηγούμενες συναντήσεις, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν τώρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Έχουν επίσης αποδεχθεί, λιγότερο ή περισσότερο, ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, μέχρι το 2016 αντί του 2015, προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, τόνισε ένας αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
Στους μετέχοντες της χθεσινής συνάντησης, παρουσιάστηκε μια λίστα με 15 προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 30 δισ. ευρώ. Οι επιλογές ποικίλουν από μείωση των επιτοκίων μέχρι και μεταφορά των κεφαλαίων που διατίθενται για την επανακεφαλαιοποίηση των κεντρικών τραπεζών, στον ισολογισμό του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, μέχρι και διαγραφή περίπου 53 δισ. ευρώ βοήθειας, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Ωστόσο οι δυο αξιωματούχοι υποστήριξαν πως δεν υπήρξε συμφωνία για το ποια μέτρα θα υιοθετούνταν, και για αυτά που υπήρξε συμφωνία, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την τρύπα των 30 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση για κάποια ριζοσπαστικά βήματα, όπως π.χ. για μια διαγραφή των δανείων προς την Ελλάδα από τους επίσημους πιστωτές», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
Το πιο εφικτό μέτρο μείωσης του ελληνικού χρέους, θεωρείται η μείωση του επιτοκίων στα διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.
Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι μια μείωση στο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων που κρατούνται από την ΕΚΤ, «θα μπορούσε να έλθει με κάποιες πιέσεις στην ΕΚΤ». Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων σε κάποια από τα ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ που διακρατεί η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις συνθήκες.
Η απουσία σύγκλισης μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια λύση για το χρηματοδοτικό δίλημμα της χώρας στις επόμενες εβδομάδες. «Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αποκλειστεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη», τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr