Σύμφωνα με νομικούς, οι επιχειρήσεις που καταφεύγουν στον πτωχευτικό κώδικα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω εμφάνισης σημαντικών ζημιών στις εταιρικές χρήσεις, γεγονός που τους εξαναγκάζει να ζητήσουν προστασία από τους πιστωτές τους. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι, με την εισχώρησή τους στις ρυθμίσεις του άρθρου 99, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν τον απαραίτητο χρόνο που απαιτείται για να έρθουν σε διαπραγμάτευσή με τους πιστωτές τους, με στόχο πάντα την αποφυγή του κινδύνου πτώχευσης.
Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η διαδικασία ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα είναι χρονοβόρα και συνήθως απαιτεί περισσότερες από μία ακροάσεις. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόλις το 5% των υπό διαπραγμάτευση εταιρειών, επιτυγχάνει τελικά την ανάκαμψη. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταλήγει σε συνεννόηση με τους πιστωτές του, καθώς και το αντίστοιχο εκείνων που δεν κατορθώνει καν να ενταχθεί στο άρθρο 99 είναι εντυπωσιακό!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, οι πληγείσες από την οικονομική κρίση επιχειρήσεις είναι κυρίως οι μικρομεσαίες και αυτό γιατί δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα όπλα που θα τους προστάτευαν σε περίπτωση έντονου προβλήματος ρευστότητας.
Επισημαίνεται ότι, για το σύνολο του 2011 ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στο άρθρο 99 ήταν στις 101, όταν το 2010 οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν συνολικά 124 και το 2009, ακόμη χαμηλότερα, 95.
Αξίζει να διευκρινιστεί, ότι αρκετές εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί ή είχαν δρομολογηθεί πριν την αλλαγή του νόμου περί συνδιαλλαγής, τον Σεπτέμβριο του 2011, επανήλθαν με νέες αιτήσεις.
Ενδεικτικά παραδείγματα επιχειρήσεων - εισηγμένων και μη που πέρασαν το "κατώφλι" του άρθρου 99 είναι η Elite, η Κου Κου, η Ριντένκο, η Φάννυ, οι Γλου και Γαβαλάς και η Ατλάντικ. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, για τον οποίο η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται για την πιο πληγείσα από τα χρέη αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ποιες εισηγμένες κατέθεσαν αίτηση
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 «εγκαινίασε» η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Alsinco, η οποία λειτουργεί τη γνωστή αλυσίδα υποδημάτων Shooz. Η εταιρεία, η οποία είναι σε αναμονή της απόφασης για την ένταξή της στις σχετικές διαδικασίες, βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (σσ. κάτι το οποίο ωστόσο είναι δύσκολο να επιτευχθεί στους σημερινούς... χαλεπούς καιρούς), την ίδια στιγμή που η διοίκηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση του κλάδου της λιανικής. Η διοίκηση, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Αβραμίδη, ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα ότι η αλυσίδα Shooz αφενός έχει μειώσει τις τιμές κατά 25% - 30% σε σχέση με πέρυσι, αφετέρου έχει ξεκινήσει και τη λειτουργία του e-shop για την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω ίντερνετ.
Aκολουθεί η Α.Γ. Πετζετάκις, της οποίας η αίτηση υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου, αφού η αρχική αίτηση που είχε η εταιρεία καταθέσει στις αρχές Φεβρουαρίου, τέσσερις μήνες δηλαδή νωρίτερα, αποσύρθηκε από τη διοίκηση.
Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία έχει υποβάλει η Νεοχημική, η οποία μάλιστα εκδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται η σχετική απόφαση. Η Νεοχημική κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 ια' του Ν. 3588/2007, ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, λόγω «των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ως προς την συνέχιση της λειτουργίας της και του ενδιαφέροντος που υπάρχει από Γερμανούς επενδυτές για την απόκτηση στοιχείων του ενεργητικού της», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επικαλείται η διοίκηση. Προσφάτως αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε και η Βωβός.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr