Το Χ.Α. έχει εντοπίσει 37 εισηγμένες όπου πάνω από το 60% των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη 17 εισηγμένες όπου οι εξαγωγικές τους δραστηριότητες καλύπτουν από 30% έως 60% των εσόδων τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγωγικές εισηγμένες έχουν δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα έπειτα από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης στην Ελλάδα.
Οι 16 εξαγωγικοί όμιλοι του Χ.Α. κατάφεραν να εμφανίσουν συνολικά καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 850 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2012.
Η προτεραιότητα των επιχειρήσεων που η διεθνής τους δραστηριότητα καλύπτει τα 3/4 του ετήσιου κύκλου εργασιών είναι αυτή τη χρονική στιγμή να διασφαλίσουν τα παραγωγικά και εμπορικά δίκτυα στις βαλκανικές αγορές, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Ευρώπη, τα οποία δημιούργησαν τη δεκαετία του 1990. Στην Ελλάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκτός από την ύφεση και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια όσο καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Οπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας που δημοσιεύει σήμερα το «R», οι εταιρείες που θα επιλεγούν για τον νέο δείκτη διεθνοποιημένων εταιρειών, που καταρτίζει το Χ.Α. σε συνεργασία με τον οίκο Ftse, προέρχονται από τους κλάδους μεταλλουργίας, της δευτερογενούς συσκευασίας, του καπνού, των πλαστικών και του λιανεμπορίου.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα στα Σχετικά Αρχεία δεξιά
- ETAIREIES.pdf (251 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr