Σε μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή τα επιτελεία των τριών κομμάτων σήμαναν σιωπητήριο, μετά τον ορυμαγδό διαρροών για το πού υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Έτσι, μέχρι την επόμενη συνάντηση, που προσδιορίζεται για την Τετάρτη, οι κομματικοί εταίροι καλούνται να αποσαφηνίσουν ποια μέτρα μπορούν και ποια όχι να ψηφιστούν. Άλλωστε η πίεση είναι ασφυκτική, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και συνεδριάζει το Euroworking group με τη συμμετοχή τεχνοκρατών των κρατών της ευρωζώνης, η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τα μέτρα.
Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα το επιχειρεί να κλείσει τις τελευταίες παραγράφους του νέου μνημονίου.
Γ. Στουρνάρας: το πακέτο έχει σχεδόν κλείσει
Είναι ενδεικτικό ότι την εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου η έγινε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ότι το πακέτο ουσιαστικά έχει κλείσει, η τρόικα έχει κάνει βήματα πίσω στα εργασιακά, καθώς και ότι ο ίδιος δεν έχει άλλη δυνατότητα από το να φέρει το πακέτο μέτρων στη Βουλή, όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Βενιζέλος – Κουβέλης: βέτο για εργασιακά επιτροπεία
Στο μεταξύ, κάθετα αρνητικοί στις εισηγήσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας παρέμειναν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Στις δηλώσεις τους, μετά την τρίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, χαρακτήρισαν ο μεν πρώτος «αδικαιολόγητη και προκλητική» την ανακίνηση των συγκεκριμένων θεμάτων ο δε κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, μιλώντας για «απαράδεκτες και ισοπεδωτικές» αξιώσεις.
Από το εντευκτήριο είδε τη δήλωσή του ο Σαμαρας!
Αμέσως μετά και αφού είχε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ο κ. Σαμαράς έσπευσε σε δραματικούς τόνους να δείξει ότι θα συνεχίσει έστω και μόνος. Στη μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, την οποία είδε καταχειροκροτούμενος στο εντευκτήριο των βουλευτών, συντροφιά με 50 νεοδημοκράτες τόνισε: «Έχουμε ήδη και στα εργασιακά και στα άλλα, αλλάξει πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας και η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Από αυτή την ευθύνη πίσω δε θα κάνω... Βλέπω μόνο μπροστά. Δε θέλω να σκεφτώ καν τι θα συμβεί αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε». Κάτι που θεωρήθηκε ως καρφί από τους άλλους εταίρους. Διαρροές, μάλιστα, από το περιβάλλον του ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να προχωρήσει και να φέρει τα μέτρα στη Βουλή, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, παίρνοντας το ρίσκο με όσους βουλευτές τα ψηφίσουν. Εκεί άλλωστε είναι και η βασική διαφωνία πολλών ειδικά στη ΔΗΜΑΡ, που ζητούν διαχωρισμό των εργασιακών – διαρθρωτικών από τα δημοσιονομικά (μειώσεις συντάξεων κτλ).
Το γαϊτανάκι των διαρροών
Πάντως διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ σε απάντηση προς τον Πρωθυπουργό έκαναν λόγο για το ότι «οι τολμηροί στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα».
Στον ιδιότυπο πόλεμο on camera εντυπώσεων αυτό έσπευσε να βάλει το λιθαράκι του και το ΠΑΣΟΚ τεκμηριώνοντας την αναφορά περί προτεκτοράτου με τη διανομή αγγλικού κειμένου, όπου σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας ζητεί στενή επιτροπεία της Ελλάδας.
Η απάντηση από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ήταν άμεση. "Σημασία έχει τι απαντάς όχι τι σου ζητάνε» ήταν το σχόλιο για το καρφί του ΠΑΣΟΚ περί ανοχής του κ. Σαμαρά στο αίτημα Σόιμπλε για εκχώρηση κυριαρχίας.
Επίσης, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού έλεγαν τα εξης:
«Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες»
Είναι προφανές ότι με ένα πόλεμο διαρροών οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προσπάθησαν να αποσείσουν ευθύνες για το πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που προωθεί η τρόικα και φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα είναι το πότε και το πώς θα γίνει η ψηφοφορία, η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τον ανασχηματισμό, αλλά και ευρύτερες ανακατατάξεις στα κόμματα….
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr