Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ενιαίο ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες των χωρών του νότου έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις σκληρές επιπτώσεις της κρίσης και ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Σε μια οικονομική ένωση, όπως η ευρωπαϊκή, οι πολιτικές θα πρέπει να προσανατολίζονται προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είπε ο κ. Μίχαλος.
Οι μεγάλες διαφορές των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελούν τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργούν ανισορροπίες, δεν διασφαλίζουν την ικανότητα προσαρμογής σε αναταράξεις και συμμετοχής στον ανταγωνισμό και δίνουν τη δυνατότητα σε μία ευρωπαϊκή χώρα να προσελκύει με αθέμιτο τρόπο επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος έθεσε επί τάπητος για μία ακόμη φορά το θέμα της έλλειψης ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν αυτή την ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του ESM και στην υλοποίηση του σχεδίου Ντράγκι για την αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Christian Weinberger, ανώτατος σύμβουλος για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της ΕΕ, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη ενιαίου φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη και ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες της ΕΕ η θέσπισή του.
Επίσης, ανέφερε, ότι γνωρίζει την αδυναμία, ιδιαίτερα των Τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου, να καλύψουν την ανάγκη για ρευστότητα των ΜμΕ και ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται η δυνατότητα αρχικά οι εγκρίσεις για μικρού ύψους δανείων να απλοποιηθούν, ζητώντας και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος παραβρέθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωεπιμελητηρίου, όπου στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες που βιώνουν λόγω της οικονομικής κρίσης τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις όσο και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι.
Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ βαίνουν το ένα μετά το άλλο προς μια περίοδο λιτότητας, η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται πολιτική βούληση.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, απαιτείται και η προώθηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εναρμονίσουν το εργασιακό καθεστώς, ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα στους κόλπους της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων του κ. Henri Malosse, νυν προέδρου της Ομάδας των Ευρωπαίων εργοδοτών και από 01/01/2013 προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr