Στον δείκτη Large Cap εντάσσονται από τις 3 Δεκεμβρίου οι μετοχές του ΟΛΠ και ως «επιλαχούσες» οι μετοχές της ΕΥΑΘ και του Οργανισμού Λιμένου Θεσσαλονίκης.
Ήδη, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με την αγορά ο στόχος είναι οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, γνωστά στην αγορά και ως «κρατικόχαρτα», να τα «γνωρίσουν» οι ξένοι διαχειριστές συμβάλλοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους και βεβαίως, εφόσον οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι καλές, στην βελτίωση των αποτιμήσεών τους. Με προφανή στόχο στηνπροοπτική αποκρατικοποίησής τους το Δημόσιο να πιάσει καλές τιμές.
Με κεφαλαιοποίηση 2,072 δισ. ευρώ τα ΕΛΠΕ, το 35,47% που έχει το Δημόσιο αποτιμάται κοντά στα 720 εκατ. ευρώ. Με 51,49% στη ΔΕΗ, η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και η συμμετοχή του Δημοσίου αξίζειπερίπου 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η αξία των ακινήτων, ο τζίρος και τα έσοδα.
Το Δημόσιο κατέχει στον ΟΠΑΠ το 34%, που με την κεφαλαιοποίηση του 1,4 δισ. ευρώ, η αξία της συμμετοχής διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 61,33% και η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 464 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου διαμορφώνεται στα 272 - 280 εκατ. ευρώ. Στην Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης η συμμετοχή του κράτους ανέρχεται σε 74,017% και η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ. Στον ΟΛΠ το κράτος ελέγχει το 74,140%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 330 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι η αξία των μετοχών που κατέχει διαμορφώνεται στο ποσό των 220 εκατ. ευρώ. Τέλος, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης η συμμετοχή του Δημοσίου αγγίζει το 74,27% και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η αξία των μετοχών του κράτους φτάνει στα 111 εκατ. ευρώ.
Από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Gazprom φέρεται να έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τα ΕΛΠΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του Ρώσικου ομίλου έχουν ήδη κάνει τις επαφές τους, καθώς όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει ο όμιλος Λάτση.
Επιταχύνεται και ταυτοχρόνως γίνεται ακόμη ελκυστικότερη η πώληση του ΟΠΑΠ μετά την απόφαση της κυβέρνησης αφενός, να ξεκινήσει τον διαγωνισμό θέτοντας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προθεσμία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου (19 ήταν αρχικά) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αφετέρου να διαθέσει προς πώληση επιπλέον 4% του οργανισμού, ανεβάζοντας στο 33% το συνολικό, προς πώληση, ποσοστό της εταιρείας. Πρόκειται για κίνηση που έχει σαφώς ως στόχο να πείσει αγορά και τρόικα ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επιτέλους παίρνει μπροστά, ξεφεύγει από τη στασιμότητα και έχει ως εμπροστοφυλακή μιά από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του Τύπου την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για πώληση σε ιδιώτες και του δικτύου ηλεκτρισμού και υδροηλεκτρικών, πέραν των λιγνιτικών, μονάδων της ΔΕΗ. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012 πρέπει να έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της. Στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στο τελικό πλάνο των προς ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Εντός του Νοεμβρίου πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) και οι αυξήσεις πρέπει να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013.
Σύμφωνα με την αγορά πάντως, οι εισηγμένες ΔΕΚΟ αποτελούν το επόμενο «σίγουρο» παιχνίδι για το Χρηματιστήριο. Οι αποτιμήσεις των ΔΕΚΟ διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυβέρνηση και βεβαίως η ίδια η αγορά έχουν ο καθένας τους λόγους του που να θέλει την αντίδραση των μετοχών. Ταυτόχρονα, αναμένεται μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον λόγω της φημολογίας που θα δίνει και θα παίρνει τα ονόματα που θα συμμετάσχουν για την απόκτηση της συμμετοχής του Δημοσίου, κάτι που αποτελεί και το οξυγόνο της αγοράς.
Χρηματιστές αναφέρουν ότι, «επαναλαμβάνεται από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ η πρόθεση για κύμα αποκρατικοποιήσεων μέσα στο 2013 που θα αφορούν από εισηγμένες τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Η ΔΕΗ είναι ιδιόμορφη περίπτωση, ενώ ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr