Νέα σύσκεψη για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης θα πραγματοποιηθεί και σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και την τρόικα.
Ειδικότερα, δεδομένης της υποχρέωσης της κυβέρνησης να έχει προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το σύνολο - ή έστω την πλειονότητα - των 89 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, οι διαβουλεύσεις επεισέρχονται σε νέο κύκλο, με διακύβευμα αυτήν τη φορά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, θα έχει από σήμερα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της Τρόικας.
Στις μνημονιακές δεσμεύσεις συμπεριλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις βασικών δημόσιων αγαθών, η τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους έως το 2015 να κλείσουν φορείς του Δημοσίου, η εφαρμογή των διατάξεων για τα κλειστά επαγγέλματα και νέες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Σταϊκούρας
«Η ελληνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη την εκταμίευση της δόσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Σταικουρας ανέφερε επίσης ότι τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της «συνταγής» είναι ανύπαρκτα, μιας και είναι αυστηρά περιορισμένες οι δυνατότητες στο σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
Χαρακτήρισε το πακέτο των νέων μέτρων ως εξαιρετικά επώδυνο, παρόλα αυτά τόνισε πως αποτελεί δέσμευση της χώρας και έπρεπε να έχει εξειδικευτεί ήδη από τον Ιούνιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, «σε αυτό το περιβάλλον το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας» και προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Σταικουρας υποστήριξε πως ήδη υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις.
Αυτές τις εντόπισε στη βελτίωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά σχεδόν 3 μονάδες, στο πρωτογενές έλλειμμα που και αυτό εμφανίζεται μειωμένο, στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού που έχουν μειωθεί κατά 12%, αλλά και στην πρόβλεψη ότι το 2013 θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% παρά την ύφεση, την οποία για το 2012 τοποθέτησε άνω του 6,5%, αλλά με πρόβλεψη να έχει μειωθεί στο 3,8% το 2013.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγιναν θυσίες που έχουν φτάσει, για την περίοδο 2010 – 2012, τα 49 δισ. ευρώ ή το 22,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο της «ηράκλειας» συνεισφοράς των πολιτών».
Υπενθύμισε ότι ήδη θα έπρεπε να αποδεσμευθεί δόση ύψους 31,2 δισ. ευρώ από το 2ο τρίμηνο και 5 δισ. ευρώ από το 3ο τρίμηνο, ενώ εκκρεμεί ακόμη μία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο του έτους. Δόσεις των οποίων την καταβολή έχει άμεσα ανάγκη η ελληνική οικονομία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr