To επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρυσό παραμένει ισχυρό καθώς τα μέτρα που προωθούνται από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να οδηγούν τους επενδυτές στο χρυσό. Οι θέσεις στα ETFs χρυσού αγγίζουν πλέον ιστορικό υψηλό και τις 74,73 εκατομμύρια ουγγιές, έχοντας αυξηθεί κατά 6% τους τελευταίους δύο μηνες, κατά την διάρκεια των οποίων το πολύτιμο μέταλλο εκτοξεύθηκε σχεδόν 10%.
Η επιστροφή της δύναμης του δολαρίου τις τελευταίες μέρες, λόγω των διαφόρων θεμάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και (άρα) το ευρώ, έχει παγώσει την πορεία του χρυσού, αλλά αυτό είναι προσωρινό, και είμαστε ακόμα σε καλό δρόμο για να περισσότερα κέρδη στο πολύτιμο μέταλλο, δήλωσε ο Michael Lewis της Deutsche Bank .
Όπως πρόσθεσε, ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα και την Ισπανία έχει την τάση να αυξάνει τις τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι υποστηρικτικές για το δολάριο.
Όμως η αίσθηση της Deutsche Bank είναι ότι ο πραγματικός οδηγός για το δολάριο θα είναι τα πραγματικά επιτόκια και τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αρνητικά. Ο χρυσός τείνει να επωφελείται έντονα από ένα περιβάλλον χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, θεωρείται ως αντιστάθμισμα στην αδυναμία των νομισμάτων και στον πληθωρισμό και σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής αυξάνεται η ελκυστικότητά του στους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της
Deutsche Bank, το πολύτιμο μέταλλο θα αγγίξει τα 2.113 δολάρια η ουγγιά, το 2013 και τα 2.200 δολάρια η ουγγιά το 2014.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Pimco από την πλευρά τους, οι επενδυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Η προσφορά χρυσού είναι περιορισμένη, και η Pimco βλέπει την ζήτηση να αυξάνεται σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε κατά κεφαλήν βάση. Όσον αφορά τον πληθωρισμό ειδικά, η απόφαση της Federal Reserve να ξεκινήσει ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης κάνει το χρυσό ακόμα πιο ελκυστικό.
Ο χρυσός, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα νόμισμα, που απλά δεν πληρώνει τόκο. Το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και άλλα νομίσματα μπορούν να κατατεθούν και να δώσουν τόκους, και αυτό το επιτόκιο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει τη μείωση της αξίας των νομισμάτων μέσω του πληθωρισμού. Ο χρυσός, αντίθετα, διατηρεί την πραγματική του αξία με την πάροδο του χρόνου έτσι ώστε δεν είναι απαραίτητος κάποιος τόκος.
Οι μελλοντικές αποδόσεις για αυτούς που κατέχουν δολάρια, και τα περισσότερα από τα άλλα σημαντικά νομίσματα, έχουν μειωθεί τεχνητά από τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια και οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι αρνητικές έως και τα 20 έτη. Η διάθεση λοιπόν των επενδυτών να διατηρούν το χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους έναντι άλλων νομισμάτων, αυξάνεται δραματικά, δημιουργώντας τη δυνατότητα για τη συνεχή ανατίμηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Σύμφωνα με την Pimco, oι σημερινές αποτιμήσεις του χρυσού δεν είναι καθόλου υπερβολικές. Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προσπαθούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους σε μια προσπάθεια να τονώσουν την εγχώρια οικονομία τους. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν χρυσό και πολύτιμα μέταλλα γενικότερα, όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν και να διατηρούν αρνητικά πραγματικά επιτόκια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr