Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποδειχτεί μια επωφελής πολιτική για όλες τις χώρες της Ε.Ε., πλούσιες ή φτωχές και η μείωση του μπορεί να αποβεί μοιραία για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του, είπε ο κ. Χατζηδάκης και επισήμανε ότι για τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, όπως η Έλλάδα, ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ύφεση και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, είναι μέσω της Πολιτικής Συνοχής.
Εντούτοις, σημείωσε, το διαπραγματευτικό πακέτο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου φαίνεται να οδηγεί σε μεγάλη μείωση συνολικά των πόρων της Συνοχής για τη χώρα μας, στο επίπεδο του -40,5% σε σχέση με τους πόρους του τρέχοντος Δημοσιονομικού Πλαισίου (2007-1013), σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε το 2011.
«Εμείς θα αγωνιστούμε, βέβαια, για να αλλάξει αυτή η πρόταση και το κλίμα στη σημερινή συνάντηση δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις μας», υπογράμμισε.
Η κρίση δεν έχει συνεκτιμηθεί σωστά για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη, καθώς οι σχετικές αναφορές δεν συνυπολογίζουν επαρκώς τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην ΕΕ, όπως αυτό υπολογίζεται με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, εξαιτίας της κρίσης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, ένα στοιχείο που δεν εμφανίζεται στις στατιστικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των κονδυλίων. Οι δείκτες και τα κριτήρια που είχαν οριστεί πριν την κρίση δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη κατανομή των πόρων δεν θα ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση», είπε.
«Αποτελεί, συνεπώς, πεποίθησή μας ότι είναι δίκαιο και απαραίτητο να υπάρξει η πολιτική δέσμευση ότι η Επιτροπή θα συνυπολογίσει το σημαντικό στοιχείο της ύφεσης και θα προσαρμόσει την κατανομή των πόρων με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλάται η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις περιφέρειες και τα κράτη-μέλη», τόνισε.
* Η ομάδα «Φίλων της Συνοχής» δημιουργήθηκε κατά τη φάση της διαπραγμάτευσης των πόρων για το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2007-2013) και ενεργοποιήθηκε και πάλι στο πλαίσιο των διαδικασιών διαπραγμάτευσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Στη συνάντηση παρέστη ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και συμμετείχαν 11 πρωθυπουργοί (Σλοβακίας, Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Λετονίας, Πολωνίας, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί απο Ισπανία, Κύπρο, Μάλτα και Λιθουανία).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr