Τη στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην οριστικοποίηση των μέτρων και στο πότε θα πάει για ψήφιση προς τη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων, στο μέτωπο των εργασιακών οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις για το νέο τοπιό που θα δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας δίνουν και παίρνουν.
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη αρχίζει να ετοιμάζουν νέες αλλαγές βάση και αυτά που ζήτησαν από την κυβέρνηση οι δανειστές. Όπως έγραψε το «R», η τρόικα έβαλε γερά στο τραπέζι των ζήτημα της κατάργησης των μισθολογικών ωριμάνσεων που προκύπτουν από τις τριετίες όπως και το θέμα της αλλαγής στο ισχύον καθεστώς για τι αποζημιώσεις.
Ειδικότερα για το θέμα των αποζημιώσεων, πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν ότι είναι αρκετά δύσκολο να μην εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις που ζητά η τρόικα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που αναζητείται από το χαρτοφυλάκιο της Εργασίας και από την ηγεσία του υπουργείου πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολα να γίνουν περικοπές από το «μέτωπο» των αποζημιώσεων παρά να υπάρξουν νέες περικοπές σε κάποιο μισθολογικό κομμάτι.
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή εισήγηση της τρόικας ανέφερε ότι θα πρέπει να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης αλλά και ο χρόνος που ανακοινώνεται στον εργαζόμενο ότι θα απολυθεί. Αρχικά, από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει η σκέψη να μην προχωρήσει στη μείωση του χρόνου που θα ανακοινώνεται η αποζημίωση, αλλά όπως φαίνεται αυτή η γραμμή μπορεί να μεταβληθεί. Η τρόικα αντιμετώπισε θετικά και την σχεδιαζόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%, που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιδράσει θετικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση των εισφορών των εργοδοτών 1,1% υπέρ των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί, εκκρεμεί όμως το υπόλοιπο 3,9% που θα πρέπει να προέλθει από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ποσοτικοποιημένη πρόταση και πρόβλεψη δημοσιονομικού ισοδύναμου, ώστε να αναπληρωθεί η αναμενόμενη απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους όπως η αξιοποίηση αδρανών πόρων, και η διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, μέσω της επέκτασης του εργόσημου, εκεί όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.
Σαρώνει εκ νέου η «μαύρη εργασία»
Και μιας και είμαστε στο μέτωπο της αδήλωτης εργασίας, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η μαύρη εργασία αυξάνεται όλο και πιο πολύ, κάτι που αποτελεί πληγή αν αναλογιστεί κανείς το κενό που μένει στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που οδηγεί στην «εύκολη λύση», η οποία είναι η νέα επιβάρυνση στους μισθούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, λοιπόν, το πρώτο επτάμηνο του 2012, το 57,2% των ανασφάλιστων είναι Έλληνες και το 42,8% αλλοδαποί. Προέκυψε ότι 12.629 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων 5.411 ή 42,8% αλλοδαποί (σε σύνολο 11.521 αλλοδαπών εργαζομένων) και 7.218 ή 57,2% ημεδαποί (σε σύνολο 24.153 ημεδαπών εργαζομένων), οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού του ΙΚΑ.
Οι δεύτερες χειρότερες απολαβές στην Ευρώπη για τους Έλληνες
Στο μισθολογικό, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βρίσκονται στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά σ’ ό,τι αφορά το ύψος των μισθών τους.
Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές το 2011 διαμορφώθηκαν στα 10.110,6 ευρώ ετησίως, (στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας) με αμέσως επόμενη την Τουρκία, όπου οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 6.015 ευρώ.
*Ταξίδι Βρούτση στην Ευρώπη όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου .
Το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στο νέο τρόπο διακυβέρνησης, στην αξιολόγηση του δεύτερου ευρωπαϊκού εξαμήνου και στην παρακολούθηση των θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλέξανδρος Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr