Σε ανώτατο επίπεδο, και πιθανότατα στις 18 Οκτωβρίου, θα δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει πλέον να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ενστάσεις της Τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και η Φινλανδία, η "δορυφόρος" της Γερμανίας, τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας που θέλουν να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, η Μαρία Φέκτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, παρατηρεί ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά» για τη βελτίωση της κατάστασής της. «Είναι σαφές ότι έχει τη βούληση», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στο δρόμο της δημοσιονομικής τάξης και της σταθερής οικονομίας.
«Οι πρώτες ενδείξεις προόδου σημειώνονται ήδη και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των εξαγωγών εξαιτίας της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας», επισημαίνει η συντηρητική υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα επιμένει σε αυτόν τον δρόμο θα έχει το δικαίωμα να γίνεται δέκτης της αλληλεγγύης των χωρών της ευρωζώνης».
Παράλληλα, σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της «Ημερησίας», το οποίο επικαλείται αναλυτές μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, όλο και περισσότεροι τολμηροί επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, προσδοκώντας να αυξήσουν στο τέλος το κέρδος τους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει ούτε να πτωχεύσει αλλά ούτε να εξέλθει της ευρωζώνης.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός, πως οι αναλυτές αφήνουν αιχμές για προσκείμενους στην Ε.Ε. κύκλους που επιθυμούν την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Μάλιστα, η ίδια πηγή της εφημερίδας κάνει λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση και προσαρμογή της Ελλάδας, κάτι βέβαια που ασπάζεται και η Goldman Sachs, η οποία σε έκθεσή της, τονίζει ότι η προσαρμογή της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από αυτή που νομίζουν οι αγορές, καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.
Επίσης, η Goldman Sachs επικαλέστηκε και την μεγάλη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας κατά το πρώτο 8μηνο του τρέχοντος έτους, όπου διαμορφώθηκε στα 1,3δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου που είχε οριστεί στα 4,2δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr