Ωριμάζει η ιδέα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για μία συνολική λύση πακέτο της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, αλλά και για τη διάσωση της Ελλάδας. Ο Independent γράφει την Παρασκευή ότι Βρυξέλλες και Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο η χώρα μας να «πετάξει από πάνω της» ορισμένα από τα οικονομικά της βάρη ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Ανάμεσα στους τρόπους που εξετάζονται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι και η περαιτέρω διαγραφή του συνολικού χρέους ή –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο- «μία δυναμική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Επικαλούμενη ελληνική κυβερνητική πηγή, η εφημερίδα περιγράφει τη διάθεση της ηγεσίας της χώρας να ανακοινώσει νέες περικοπές, μόνον εάν υπάρξουν τα ανάλογα «ανταλλάγματα» από την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει νέα αυστηρά μέτρα περικοπών, με την προϋπόθεση ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους της χώρας… Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και διαφορετικά σενάρια» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας στον Independent και σύμφωνα με τα όσα είπε, «διαφορετικά σενάρια» ίσως αφορούν και διάσωση εξειδικευμένα του τραπεζικού τομέα, στο πλαίσιο που κινείται η Ισπανία.
Τα νέα στοιχεία, αναφέρεται ότι προέκυψαν έπειτα από τη συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, στα βασικά σημεία του νέου πακέτου, κατά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη. Βενιζέλος και Κουβέλης δήλωσαν ότι θα περίμεναν να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εφαρμοσθούν οι επίπονες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στη Ρώμη για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μόντι
Όπως ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός, η επίβλεψη των κρατών που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίζεται «σε ελέγχους προκειμένου οι χώρες να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με έναν θετικό τρόπο», σημειώνοντας πως «εάν αυτές είναι οι προϋποθέσεις που τελικά θα ορισθούν» τότε «δε θα υπήρχε τίποτα ατιμωτικό» στην προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΚΤ, σε περίπτωση που «η κατάσταση στις αγορές εισηγείται τη χρήση του».
Παράλληλα, ο κ. Μόντι εκτίμησε πως «δεν είναι απαραίτητο» για το ΔΝΤ να εμπλακεί στην υπόθεση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Πιστεύω πως [η συμμετοχή του Ταμείου] θα πρέπει πραγματικά να διατηρηθεί στο ελάχιστο καθώς δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε κάτι που ορίσθηκε ήδη αρκετά καλά από τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ενδεικτικά ο ιταλός ηγέτης, προσθέτοντας πως η Ευρωτράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσουν τους όρους που θα επιβληθούν στις βοηθούμενες χώρες.
Είναι ακριβώς η αβεβαιότητα για τους όρους που θα συνοδεύσουν το πρόγραμμα που έχει προκαλέσει τον προβληματισμό της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλαδή των δύο χωρών που επεδίωξαν με το μεγαλύτερο ζήλο την πρωτοβουλία της ΕΚΤ, συνέχισε ο κ. Μόντι. Οι χώρες αυτές ευελπιστούσαν πως οι παρεμβάσεις της Φρανκφούρτης στη δευτερογενή αγορά χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν το υψηλό κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν, δίχως ανάγκη για κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Ντράγκι
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας προϋποθέτει την ταυτόχρονη υπαγωγή της βοηθούμενης χώρας σε πρόγραμμα προσαρμογής υπό την πιθανή εποπτεία του ΔΝΤ. Τυχόν απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα σημάνει τη διακοπή αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ.
Τα σχόλια του κ. Μόντι έγιναν κατά η διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg χθες το βράδυ, 27 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr