Όπως ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός, η επίβλεψη των κρατών που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίζεται «σε ελέγχους προκειμένου οι χώρες να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με έναν θετικό τρόπο», σημειώνοντας πως «εάν αυτές είναι οι προϋποθέσεις που τελικά θα ορισθούν» τότε «δε θα υπήρχε τίποτα ατιμωτικό» στην προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΚΤ, σε περίπτωση που «η κατάσταση στις αγορές εισηγείται τη χρήση του».
Παράλληλα, ο κ. Μόντι εκτίμησε πως «δεν είναι απαραίτητο» για το ΔΝΤ να εμπλακεί στην υπόθεση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Πιστεύω πως [η συμμετοχή του Ταμείου] θα πρέπει πραγματικά να διατηρηθεί στο ελάχιστο καθώς δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε κάτι που ορίσθηκε ήδη αρκετά καλά από τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ενδεικτικά ο ιταλός ηγέτης, προσθέτοντας πως η Ευρωτράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνίσουν τους όρους που θα επιβληθούν στις βοηθούμενες χώρες.
Είναι ακριβώς η αβεβαιότητα για τους όρους που θα συνοδεύσουν το πρόγραμμα που έχει προκαλέσει τον προβληματισμό της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλαδή των δύο χωρών που επεδίωξαν με το μεγαλύτερο ζήλο την πρωτοβουλία της ΕΚΤ, συνέχισε ο κ. Μόντι. Οι χώρες αυτές ευελπιστούσαν πως οι παρεμβάσεις της Φρανκφούρτης στη δευτερογενή αγορά χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν το υψηλό κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν, δίχως ανάγκη για κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας προϋποθέτει την ταυτόχρονη υπαγωγή της βοηθούμενης χώρας σε πρόγραμμα προσαρμογής υπό την πιθανή εποπτεία του ΔΝΤ. Τυχόν απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα σημάνει τη διακοπή αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ.
Τα σχόλια του κ. Μόντι έγιναν κατά η διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg χθες το βράδυ, 27 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr