Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απασχόλησε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης κ.κ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν το ok για τα μέτρα των 9 – 9.5 δισ. ευρώ, αφήνοντας τα υπόλοιπα για το μέλλον και θα ληφθούν ανάλογα με την επιτυχία ή όχι του δημοσιονομικού προγράμματος στο μέλλον. Εκείνο που έχει τονιστεί από κάθε πλευρά στην Ευρώπη και το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Αν δε συμβεί αυτό, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι θα υπάρξει ύστατη προσπάθεια συνεννόησης το απόγευμα στις 6 στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Στουρνάρας και πάλι με την τρόικα, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν και πάλι την Κυριακή. Όλα αυτά συμβαίνουν με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά. Στις αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το Eurogroup, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το πακέτο των μέτρων θα έχει πάει στη Βουλή και στο τέλος του ίδιου μήνα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα σύννεφα πάντως δεν είναι μόνο ίδιον της σχέσης των κυβερνητικών εταίρων. Διαφορετικές προσεγγίσεις παρατηρούνται μεταξύ Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. κυρίως για το θέμα βιωσιμότητας του χρέους, που αποτέλεσε, πέρα από τις περικοπές, σημείο συζήτησης και κατά τη συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης στο Υπ. Οικ. Σχετικό σενάριο παρουσίασε ο κ. Ζονζήλος από το ΙΟΒΕ, προβλέποντας ότι εφόσον ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα (εκτός οικοδομής) ανέλθουν έως το 2020 στα επίπεδα του 21% του ΑΕΠ (απότ ο 9% σήμερα), δηλαδή στα επίπεδα του 2007, θα προκύψει σωρευτικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% και το χρέος θα βρεθεί στο τέλος του 2020 κάτω από το 120% του ΑΕΠ.
Το Ταμείο, όντας επιφυλακτικό στο σενάριο αυτό, επιμένει στην ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στο πρόγραμμα, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, όρος απαράβατος για τη συνέχιση της ροής χρήματος από το Δ.Ν.Τ. Αντίθετα η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή, που δημιουργεί δυσφορία στην Ουάσιγκτον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr