Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ότι έχει ληφθεί η απόφαση μίσθωσης και πώλησης ακινήτων που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιούνται. Πρόσθεσε ότι το οικονομικό τμήμα του υπουργείου εργάζεται για την αποτίμηση των συνθηκών της αγοράς, ώστε να αποφασιστεί το ποσό μίσθωσης/πώλησης.
Η ανταποκρίτρια του Guardian σημειώνει ότι με την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών πως έως το 2014 το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 25%, οι Έλληνες φοβούνται πως η οικονομία τους όχι απλώς συρρικνώνεται, αλλά διολισθαίνει αμείλικτα προς μία μεγάλη ύφεση σαν της δεκαετίας του 1930. «Οι αρμόδιοι εργάζονται τώρα πυρετωδώς για να εκκινήσουν τη μητέρα όλων των ξεπουλημάτων», σχολιάζει η εφημερίδα.
Σημειώνεται δε ότι για τους επίδοξους επενδυτές και αγοραστές διπλωματικών ακινήτων τα καλά νέα είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πλήρως την περιουσία του, σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος, λόγω της έλλειψης κανονικού κτηματολογίου.
Σε ό,τι αφορά το ακίνητο του Λονδίνου, αναφέρεται ότι παρόμοιες κατοικίες στην περιοχή, στο Χόλαντ Παρκ του δυτικού Λονδίνου, ενοικιάζονται για 25.000 λίρες την εβδομάδα, με αξία πώλησης περίπου τα 12 εκατομμύρια λίρες. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής, ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον είχε βγάλει στην αγορά ακίνητο προς πώληση για 17 εκατομμύρια λίρες.
Όπως εξηγεί και η εφημερίδα, οι περικοπές στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει και τις διπλωματικές αποστολές, σαν αυτή του Λονδίνου, όπου το προσωπικό έχει μειωθεί.
Σημειώνεται δε ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα είναι άσχημες για έναν ακόμα κάτοικο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, καθώς προς πώληση διατίθεται και το Τατόι.
Αναφέρονται επίσης ως προς πώληση κτίρια στις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι, τη Ρώμη και την Λευκωσία, «στην ίσως πιο φιλόδοξη εκστρατεία ιδιωτικοποιήσεων που έχει γίνει ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Στο σημείο αυτό η εφημερίδα προσθέτει και την απόφαση να είναι πιο εύκολη η κινηματογράφηση και η φωτογράφιση της Ακρόπολης για εμπορικούς σκοπούς.
Ο Guardian τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει πως αυτή η σπουδή για ιδιωτικοποιήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων έχουν συναντήσει αντίσταση από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται όχι μόνο στους σκληρούς όρους των δανείων, αλλά και στην πώληση αυτών που θεωρούνται ως «τα ασημικά της οικογένειας».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι για πολλούς Έλληνες «η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων συνιστά την πιο ταπεινωτική εξέλιξη μέχρι στιγμής σε μια σειρά εξελίξεων βάρβαρης δημοσιονομικής ευθυγράμμισης, που έχουν οδηγήσει σε ύψη ρεκόρ τη φτώχεια και την ανεργία».
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν πως ο χρόνος τελειώνει και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο θεμέλιος λίθος του οικονομικού προγράμματος, όπως δείχνουν πρόσφατες δηλώσεις του νέου επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Αθανασόπουλος είχε δηλώσει (στους Financial Times) ότι η χώρα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράδο για επενδυτές.
Αναφέρεται τέλος μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr