Συγκεκριμένα, στο πρώτο μισό του έτους, η εξαγωγική επίδοση της χώρας μας διαμορφώθηκε στο 12,4%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 35,6% στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με επεξεργασία, που πραγματοποίησε σε στοιχεία της Eurostat το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Το 2009 και το 2010, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε μόλις 6,5% και 6,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, η σημαντική βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης της Ελλάδας την τελευταία διετία, δεν σχετίζεται μόνο με την αύξηση της αξίας των εξαγωγών, αλλά και με τη μείωση του ΑΕΠ.
«Ρεζερβέ» για τους Νότιους οι τελευταίες θέσεις της λίστας...
Κατά τον ΣΕΒΕ, το γεγονός ότι στις τελευταίες θέσεις εξαγωγικής επίδοσης μαζί με την Ελλάδα βρίσκονται διαχρονικά οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), αναδεικνύει την επίδραση των εξαγωγών στην ευημερία και την ανάπτυξη κάθε οικονομίας.
Επιπρόσθετα, στον δείκτη που αποτυπώνει πόσο ανοικτή είναι μια οικονομία στις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές, η Ελλάδα κατατάσσεται για το α΄ εξάμηνο του 2012 τελευταία στην ΕΕ των 27, με ποσοστό 33,3%, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 71,3%.
«Η επίδοση αυτή της χώρας μας ωστόσο, από το 2009 δείχνει να βελτιώνεται σταθερά και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η βελτίωση αυτή προέρχεται πρωτίστως από την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (αφού οι ελληνικές εισαγωγές σταθερά μειώνονται)», υπογραμμίζεται.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 11% ή κατά 2,7 δισ. ευρώ σε απόλυτες τιμές. Πρόκειται γα την υψηλότερη μείωση εισαγωγών στην ΕΕ-27 στο εν λόγω διάστημα.
Η υψηλότερη αύξηση εξαγωγών στην ΕΕ των 27!
Παρόλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούν την ανιούσα, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών συνολικά της ΕΕ των 27 κρατών μελών αυξήθηκαν κατά 3,7% και των χωρών της ευρωζώνης κατά 4,1%, ενώ οι ελληνικές διευρύνθηκαν κατά 15%. Ωστόσο, παρά την αξιόλογη άνοδο, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά την 20η θέση μεταξύ των 27 σε επίπεδο εξαγωγών. Η συμμετοχή του συνόλου των εμπορευματικών συναλλαγών της Ελλάδας (εισαγωγές και εξαγωγές) στο σύνολο της ΕΕ-27 να παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνάει το 0,7% για το α΄ εξάμηνο του 2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr