Την αλλαγή του κλίματος και επισήμως, δηλαδή από το Eurogroup, επιδιώκει η κυβέρνηση σήμερα από τη Λευκωσία και όπως φαίνεται το πετυχαίνει, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ι. Στουρνάρας δεν έχει κάτι χειροπιαστό ως προς τα μέτρα να πει στους συναδέλφους του υπουργούς.
Πάντως, θετικές προοπτικές για το ελληνικό αίτημα επιμήκυνσης του Μνημονίου διαφαίνονται από την αλλαγή στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που μέχρι πρόσφατα έκαναν σκληρές δηλώσεις για τη χώρα μας και κινδυνολογούσαν με τα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία.
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Για την Ισπανία, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση.
Νωρίς το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κατ' ιδίαν συναντήση με τον Γάλλο ομόλογο του Πιερ Μοσκοβισί.
Τη στήριξή του στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «λειτουργικό μέρος» της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», προσέθεσε.
Φέκτερ
Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup.
«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού, που συμπλέουν με τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε και ακόμη και πρόσφατα έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, δείχνουν την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και προαναγγέλλουν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του Μνημονίου, εφόσον υιοθετηθούν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.
Aλλαγή κλίματος
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στη Λευκωσία θα φανεί η «στροφή» αρκετών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και πρωιθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως για την ατζέντα της κατ' ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν
Λαγκάρντ.
Ήδη, η αλλαγή στάση φαίνεται από τις δηλώσεις των «σκληροπυρηνικών» υπουργών Οικονομικών Ολλανδίας και Αυστρίας, που είπαν «ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου, χωρίς, όμως, πρόσθετα κεφάλαια.
Παρότι το Eurogroup θα εστιάσει στο θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στον μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην άτυπη συνεδρίαση θα έχει και η χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν με τον κ. Σαμαρά ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού».
Στο επίκενρο του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή και του Ecofin αύριο Σάββατο θα είναι η Κύπρος και η Ισπανία, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ενοποίηση, τον μηχανισμό στήριξης (ESM) αλλά και την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσαν του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνου Κατσάμπα, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal εκτίμησε ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέρθουν από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.
Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε, λέγοντας πως τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ουδείς άλλος.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το Ταμείο δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.
Ακόμη ο Τζ.Ρέις εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr