"Εντοπίσαμε τοποθεσίες με καλό έδαφος, κοντά στην ηπειρωτική χώρα και με καλές υποδομές, ενώ την ίδια στιγμή, δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια", δήλωσε ο Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, σε συνέντευξη στις 6 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. "Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε".
Το πρακτορείο σημειώνει ότι το Ταμείο έχει αναλάβει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία του κράτους μέχρι το 2020 στο πλαίσιο των όρων του προγράμματος βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα.
Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την εμπορική αξιοποίηση νησιών με στόχο την άντληση εσόδων.
Η λίστα περιλαμβάνει νησιά που κυμαίνονται σε μέγεθος από 500.00 τετραγωνικά μέτρα μέχρι 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα με μακροχρόνιες μισθώσεις 30 μέχρι 50 ετών, δηλώνει ο κ. Ταπραντζής σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και νησίδες στην ελληνική επικράτεια, αναφέρει το Bloomberg.
Θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία για να επιτραπεί η ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας από τρίτους αλλά και για να μειωθεί ο αριθμός των αδειών που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της εκμίσθωσης, αναφέρει ο κ. Ταπραντζής.
Η επιλογή να πουληθούν τα νησιά έχει αποκλειστεί καθώς τα έσοδα για το ελληνικό κράτος δεν θα είναι υψηλότερα απ’ ό,τι μια συμφωνία μίσθωσης, προσθέτει.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Σημειώνει επίσης ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, σε προηγούμενες δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο στόχος της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι κατάλληλο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr