Με την έκθεση, που εισηγήθηκε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Τζόζεφ Ντολ προτείνεται να γίνει αποδεκτή η μεταρρύθμιση των ειδικών αυτών μέτρων με στόχο την πιο ικανοποιητική διαχείρισή τους.
Ως «μικρά νησιά» του Αιγαίου αναγνωρίζονται όλα τα νησιά εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια. Τα συγκεκριμένα ειδικά μέτρα είναι αυτά που θεσπίσθηκαν στις 19 Ιουλίου του 1993 με τον κανονισμό 2019/93 που εξέδωσε το Συμβούλιο, για ορισμένα γεωργικά προϊόντα στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ειδικά αυτά μέτρα απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους τόσο στην προώθηση της γεωργίας, όσο και στον εφοδιασμό των νησιών αυτών με γεωργικά προϊόντα. Αντίθετα, η διαχείριση αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά ικανοποιητική, εξ ου και η ανάγκη μεταρρύθμισης.
Το ειδικά αυτό καθεστώς για τα μικρά νησιά του Αιγαίου αποτελείται από δύο σκέλη: το καθεστώς εφοδιασμού, και το καθεστώς στήριξης των τοπικών εργασιών παραγωγής, στο οποίο άλλωστε παρατηρήθηκε ιδιαίτερη δυσκαμψία, ιδιαίτερα στην ταχεία λήψη αποφάσεων ακόμη και για μικρά ποσά.
Συγκεκριμένα, το καθεστώς για τη στήριξη των τοπικών εργασιών παραγωγής είναι κατακερματισμένο σε πολλά μέτρα μικρής κλίμακας που καθορίσθηκαν από τον εν λόγω κανονισμό του Συμβουλίου. Η προσαρμογή των μέτρων αυτών δεν είναι δυνατή χωρίς τη διοργανική νομοθετική διαδικασία, η οποία επιβραδύνει την κοινοτική δράση. Ετσι, παρεμποδίζονται και οι προσπάθειες γρήγορης ανταπόκρισης στις συγκεκριμένες καταστάσεις των μικρών νησιών που συχνά απαιτούν μικρά ποσά.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η αλλαγή της "φιλοσοφίας" του τρόπου χορήγησης της στήριξης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, με στόχο τη γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες.
Βάσει του σχεδίου κανονισμού, καλείται η Ελλάδα να υποβάλει πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου το οποίο θα περιλαμβάνει δύο τμήματα:
- Το ένα, σχετικά με το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων τα οποία είναι βασικά στα μικρά νησιά του Αιγαίου για την κατανάλωση, ως γεωργικές εισροές ή για μεταποίηση,
- Το άλλο, σχετικά με τη στήριξη της τοπικής παραγωγής.
Το ανώτατο συνολικό ετήσιο προβλεπόμενο ποσό και για τους δύο τομείς (εφοδιασμού και στήριξης) είναι 23,93 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το ποσό για τη στήριξη προβλέπεται να μην υπερβαίνει ετησίως τα 5,47 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr