Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία των μέτρων που θα παρουσιάσει στην Τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες και επαφές ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρομπάι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις του σε Γερμανία και Γαλλία και τις επαφές του με Μέρκελ και Ολάντ, και σε μια χρονική στιγμή που γίνεται προσπάθεια να πείσει η ελληνική πλευρά για την αξιοπιστία της και ότι θα προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, για να κερδίσει χρόνο, δηλ. την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από την έκθεση της Τρόικας, για την οποία υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη: Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη; Πόσο μεγάλο είναι το χρέος της; Θα είναι αρκετή η ανάπτυξη που μπορεί να πετύχει για να ξεπληρώσει τα χρέη της;
Όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας, αναφέρουν οι αναλυτές. Εάν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η κομισιόν αποφασίσουν ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προοπτικές, τότε το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, παρά τα εμπόδια που θα υπάρξουν.
Εάν η Τρόικα διαγνώσει ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που πρέπει, και ότι δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης την επόμενη δεκαετία, τότε θα δούμε την Ευρώπη απλά να γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα αποφασίσει η τρόικα, σε γενικές γραμμές η στάση τους είναι σαφής. Η αξιολόγηση θα εστιαστεί στο αν τα χρέη της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορούν να μειωθούν κάτω από το 120%, από περίπου 160% σήμερα.
Το ΔΝΤ έχει θέσει το 120% του ΑΕΠ ως το ανώτατο όριο για το χρέος, αναφέροντας ότι οτιδήποτε πάνω από αυτό το όριο δεν είναι βιώσιμο.
Όμως, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται σημαντικά την τελευταία τετραετία, η μείωση του χρέους φαίνεται ως υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, αυτή η προοπτική, αφήνει ένα πιθανό παράθυρο για τους όρους διάσωσης στην Ελλάδα, καθώς η αρχική συμφωνία άφηνε περιθώριο για επαναξιολόγηση λόγω της ύφεσης, αν αυτή αποδειχθεί βαθύτερη από ό, τι αναμενόταν. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρήτρα αυτή δεν ήταν νομικά δεσμευτική.
Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες της Αθήνας για τη μείωση του χρέους μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα.
Λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των προηγούμενων δεσμεύσεων, η Αθήνα είναι ουσιαστικά εκτός τροχιάς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για την τρόικα, πολλά εξαρτώνται από τις παραδοχές. Αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το 2014, και αν αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το 2020. Αν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επιταχυνθεί, και αν τελικά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ.
Κάθε μία από αυτές τις μεταβλητές θα μπορούσε να σημάνει και την στροφή της Ελλάδας από τον γκρεμό στη βιώσιμη τροχιά, αναφέρουν οι αναλυτές.
Όσον αφορά στην έκθεση της Τρόικας, υπάρχουν τρία γενικά πιθανά σενάρια:
- Η τρόικα θα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός τροχιάς, αλλά είναι σε θέση να καταλήξουν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και μέτρα τόνωσης των εσόδων ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία
- Η τρόικα θα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά εκτός τροχιάς, και πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχει τους στόχους της και, ενδεχομένως, ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα
- Η Ελλάδα είναι οριστικά εκτός τροχιάς, δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της και χρειάζεται άλλη μια βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να χρειάζεται να διαγράψουν σε μεγάλο βαθμό την αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων τους ενώ ίσως να χρειαστεί και ένα ακόμη άλλο πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr